Po trenutnem vladnem predlogu bi vlada poleg omejitve, da se presežek plač vrača le za eno leto nazaj, določila tudi maksimalni znesek vračila v vrednosti največ treh osnovnih plač javnega uslužbenca. Foto: EPA
Po trenutnem vladnem predlogu bi vlada poleg omejitve, da se presežek plač vrača le za eno leto nazaj, določila tudi maksimalni znesek vračila v vrednosti največ treh osnovnih plač javnega uslužbenca. Foto: EPA
Branimir Štrukelj meni, da razvoj vliva upanje. Foto: BoBo
Tudi Gregor Virant je optimističen. Foto: BoBo

Vlada bo tako do prihodnjič pripravila nov predlog, po katerem bi javni uslužbenci pri vračanju presežka plač imeli določene, nekoliko večje olajšave, za morebitne napake v prihodnje pa bi bil režim strožji.

Na današnjih usklajevanjih so vladni in sindikalni pogajalci govorili predvsem o predvideni noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerimi želi vlada poleg spremembe 3. a člena, ki govori o vračilu preveč izplačanih plač, urediti tudi kvorum za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor.

Po trenutnem vladnem predlogu bi vlada poleg omejitve, da se presežek plač vrača le za eno leto nazaj, določila tudi maksimalni znesek vračila v vrednosti največ treh osnovnih plač javnega uslužbenca. Kot je napovedal Virant, bo tudi novi predlog v osnovi podoben trenutnemu.

Po novem bi imeli tisti javni uslužbenci, ki so se, kot je dejal Virant, "v tej situaciji" znašli pred uveljavitvijo predvidene novele, zlasti v obdobju prehoda na nov plačni sistem, nekoliko večje olajšave. Za morebitne napake v prihodnje pa bi veljal "strožji režim" oziroma bi se vračalo več, pravi Virant, ki o podrobnostih glede olajšav ni želel govoriti.

Štrukelj: Razvoj vliva upanje
Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da izkupiček današnjih pogajanj sindikatom "vliva upanje", da bi lahko tudi pri vračanjih za nazaj uveljavili po njihovem mnenju edino pravo rešitev: da delavci ne bi nosili stroškov napak delodajalcev.

Preveč izplačane plače bi se po mnenju konfederacije vračale le v primeru, kjer se je pojavila napaka pri izračunu, in ne tam, kjer je plačo napačno določil delodajalec. Kot pravi Štrukelj, jasnega odgovora vlade na ta predlog še ni, a sam verjame, da bo kompromis mogoč.

Možnosti glede kvoruma majhne
Pogajalci so govorili tudi o kvorumu za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor, a so možnosti za dogovor majhne. Sindikatom se glede tega vprašanja še ni uspelo poenotiti, v skladu z današnjim dogovorom pa bodo poskušali oblikovati usklajen predlog, je dejal Virant, ki je dodal, da je vlada odprta za različne rešitve.

Skoraj gotovo pa je, da sprememb pri sistemu obračunavanja potnih stroškov sploh ne bo. Virant je pojasnil, da bo ta del pogajanj "za nekaj časa zamrznjen", saj vlada vztraja pri predlogu, da bi višino povračila stroškov prevoza določili fiksno in po pasovih oddaljenosti od delovnega mesta. Ker pa sindikati "očitno ne pristajajo na rešitev, kjer bi kateri koli javni uslužbenec kaj izgubil", reforma v smeri poenostavitve obračunavanja potnih stroškov ni mogoča.

Bodo pa pogajalci, kot kaže, na željo sindikatov prihodnjič znova odprli vprašanje ovrednotenja pripravljenosti na delo zunaj kraja bivanja.