Služba vlade za razvoj je potrdila namero, da bi odložene šolnine uvedli že v šolskem letu 2007/08. Foto: Služba vlade za razvoj
Služba vlade za razvoj je potrdila namero, da bi odložene šolnine uvedli že v šolskem letu 2007/08. Foto: Služba vlade za razvoj
Na visokošolskem ministrstvu so prepričani, da predlog zakona o strokovnih naslovih dosledno ločuje stare naslove od novih.

V vladni službi za razvoj so dodatno pojasnili nekatere ukrepe, ker menijo, da si jih študenti narobe razlagajo. Gre za sistem odloženih šolnin, ki naj bi jih uvedli že v šolskem letu 2007/08 in izenačitev obdavčitev študentskega dela z drugimi oblikami dela, čemur študenti nasprotujejo.

Trdijo, da je sistem odloženih šolnin v tujini pokazal, da so se te vsako leto zviševale, zato jim ostro nasprotujejo, spremembe obdavčitve pa pomenijo le, da bodo študenti plačevali še več davkov.

Strani sta govorili tudi možnem izboljšanju kakovosti študija, vladna pogajalska stran je pokazala pripravljenost, da bi se na podlagi zakona o javnih agencijah ustanovil organ, ki bi ocenjeval kakovost visokošolskega študija.

Predstavniki ministrstva za visoko šolstvo in ŠOS-a so se dogovorili, da bodo prihodnji pogovori potekali prihodnji teden.

Jambrek poziva vlado
Predsednik sveta za visoko šolstvo Peter Jambrek pa je vlado pozval k ponovnemu premisleku glede zakona o visokem šolstvu. Po njegovi oceni vlada ni upoštevala stališč sveta glede delovanja strokovne službe in glede primerjave med dosedanjimi in novimi študijskimi programi.

Na njegov poziv se je že odzval državni sekretar na visokošolskem ministrstvu Janez Možina, ki je dejal, da je primerjava stopenj izobrazbe potrebna zaradi izognitve pravni praznini. Predlog zakona o strokovnih in znanstvenih zakonih namreč strogo ločuje stare naslove od novih, kar je razvidno že iz naslova. Če bi zakona ne sprejeli, bi obstajala možnost, da bi se dosedanje univerzitetne diplome izenačile s prvo stopnjo bolonjske izobrazbe.