Čas za dosego dogovora imajo do konca drugega tedna, po tem pa ni več možnosti, da bi speljali vse postopke, pravi Koprivnikar. Foto: BoBo
Čas za dosego dogovora imajo do konca drugega tedna, po tem pa ni več možnosti, da bi speljali vse postopke, pravi Koprivnikar. Foto: BoBo
Koalicija ni enotna. Če vladni pogajalci dogovora s sindikati javnega sektorja ne bodo dosegli, v DeSUS-u in SD-ju morebitnega interventnega zakona ne bodo podprli. Foto: BoBo

Minister za javno upravo je ob tem še dodal, da računajo, da bodo danes ali v četrtek oblikovali možne predloge. Z možnimi približevalnimi predlogi bodo najprej seznanili sindikalno stran. Takoj ko bo verjetnost, da je rešitev vsaj pogojno sprejemljiva tudi za sindikate, bodo nadaljevali s formalnimi pogajanji in iskanjem konsenza, je povedal minister in dodal, da morda že ta teden.

Čas za dosego dogovora imajo do konca drugega tedna, po tem pa ni več možnosti, da bi speljali vse postopke, pravi Koprivnikar, ki je še zagotovil, da ne mirujejo, ampak iščejo rešitve in intenzivno delajo tako v vladi kot tudi, verjame, na sindikalni strani.

Sindikati zahtevajo 215 milijonov, ministrica poudarja, da je proračun že sprejet
Kot je znano, so sindikati javnega sektorja, potem ko je vlada popustila Fidesu, zaostrili svoje zahteve. Zahtevajo odpravo varčevalnih ukrepov, kar bi državo stalo dodatnih 215 milijonov evrov. A kot je že opozorila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, tudi Kustec Lipicerjeva poudarja, da je proračun za prihodnji dve leti že sprejet in da ga zaradi javnofinančni zavez ni mogoče širiti.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer meni, da je razvoj pogajanj vlade in sindikatov javnega sektorja odvisen od pričakovanj obeh pogajalskih strani in pripravljenosti na pogajanja. Po mnenju vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana lahko položaj rešijo, če jim uspe tudi z javnim sektorjem spraviti pod streho tak sporazum, kot ga je vlada sklenila z zdravniki. Zatem pa naj bodo pogajanja z javnim sektorjem krovna, za vse pod isto streho, je dodal.

Če vladni pogajalci dogovora s sindikati javnega sektorja ne bodo dosegli, v DeSUS-u in SD-ju morebitnega interventnega zakona ne bodo podprli. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je v nedavno že izrekel pričakovanje, da bo premier Miro Cerar v tem primeru na sprejetje zakona vezal svojo zaupnico.

Koalicija bi se še pogajala s sindikati javnega sektorja
Koalicija bi se še pogajala s sindikati javnega sektorja