Ministrica za javno upravo naj bi se z javnim sektorjem znova sestala v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica za javno upravo naj bi se z javnim sektorjem znova sestala v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Železnice
Vlada se je seznanila z namero o podpisu izjave o sodelovanju slovenskega in nemškega ministrstva za promet pri razvoju slovenskih železnic. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je vlada v DZ že poslala interventni zakon, s katerim je preložila povišanje plač v javnem sektorju oziroma odpravo plačnih nesorazmerji na pozneje. Zakon prav tako onemogoča usklajevanje plač in regresa za letni dopust prihodnje leto za celotni javni sektor.

Na vladi so pojasnili, da želijo doseči izenačen sistem valorizacije vseh prejemkov prebivalstva in vseh izplačil proračuna, to je plač v javnem sektorju, pokojnin, socialnih transferjev, s čimer bo pri posledicah reševanja gospodarske krize položaj vseh skupin prebivalstva izenačen.

Jernej Stritih v. d. direktorja urada za podnebne spremembe
Vlada je na seji sprejela uredbo, ki za 0,8 odstotka povečuje marže na naftne derivate, za v. d. direktorja urada za podnebne spremembe pa je imenovala Jerneja Stritiha.

Poleg tega se je seznanila z informacijo o nameravanem podpisu izjave o nadaljnjem razvoju sodelovanja na področju železniške dejavnosti med slovenskim in nemškim ministrstvom za promet. S podpisom skupne izjave bodo vzpostavljeni temelji za razvoj in okrepitev sodelovanja med ministrstvoma na področju železnic, so sporočili z vlade in dodali, da naj bi bila izjava podpisana 5. oktobra v Berlinu.

Spremembe zakona o prekrških
Vlada je sprejela tudi novelo zakona o prekrških in ga bo poslala v obravnavo DZ. Z novelo zakona naj bi se uredila naslednja vprašanja: zagotovljena je enaka obravnava vseh kategorij voznikov v primerih, ko storijo prekršek, zaradi katerega se jim lahko izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, po zgledu novele zakona o kazenskem postopku se tudi v prekrškovnem postopku ureja zaseg in preiskava elektronske naprave in nosilcev elektronskih podatkov, razširjajo se razlogi za preizkus odločbe o prekršku po uradni dolžnosti na preizkus morebitnega zastaranja pregona in na ugotovitev, ali je dejanje prekršek, zaradi zavarovanja dokazov in uspešne izvedbe postopka o prekršku se po novem določa možnost pridržanja tudi v primeru nevarnosti, da bo obdolženec uničil dokaz o prekršku, višjemu sodišču, ki odloča o pritožbi zoper sodbo ali sklep, se znova omogoča, da če so podane takšne kršitve določb postopka o prekršku, ki jih ne more samo odpraviti, razveljavi sodbo ali sklep in vrne zadevo v novo odločanje prvostopenjskemu sodišču.