Premierka je izpostavila, da je na Gorenjskem brezposelnost najnižja v Sloveniji. Foto: BoBo
Premierka je izpostavila, da je na Gorenjskem brezposelnost najnižja v Sloveniji. Foto: BoBo
Vlada na Gorenjskem

Vlado malo bolj skrbi to, da se je v lanskem letu nekoliko zmanjšal izvoz gorenjskih podjetij. Kot je na tiskovni konferenci pojasnila premierka Alenka Bratušek, so ministri in ministrice v okviru obiska obiskali številna gorenjska podjetja, društva in javne ustanove. Sama se je najprej seznanila s potekom del na poljanski obvoznici. Prepričana je, da bodo dela končana v predvidenem roku.

Premierka je poudarila, da se velik del naložb, ki so pomembne za gospodarsko rast, v tem trenutku financira iz evropskih sredstev. Izrazila je zadovoljstvo s podpisom pogodb z občinami o sofinanciranju kohezijskih projektov za komunalno ureditev.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je dejal, da se izvajanje kohezije na področju okolja pospešuje. Pojasnil je, da je vlada v tem tednu v ta namen zagotovila dodatne 103 milijone evrov, od tega 12,4 milijona evrov iz integralnega, preostalo pa iz evropskega proračuna.

Dragonja: Posebnih težav ni
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja meni, da posebnih težav na področju gospodarskih družb na Gorenjskem ni. "Struktura se menja, vstopajo tuji vlagatelji, regija je v tem smislu odprta," je pojasnil in dodal, da so podjetja tudi razvojno dejavna. Spomnil je, da sta s premierko obiskala podjetje Iskratel, ki po njegovem mnenju dokazuje, da je tudi v svetovni konkurenci mogoče delovati uspešno, se ji je pa treba stalno prilagajati.

V Bohinjski Bistrici se bo vladna ekipa mudila tudi zaradi projekta lesnopredelovalnega centra, ki ga načrtujeta Lip Bled oziroma njegova hčerinska družba v Bohinju, zanj pa prav tako potrebujeta državno podporo. Kot je poudaril Dragonja, gre za razpravo o zahtevnih vprašanjih, kako zagotoviti več dodane vrednosti, nov razvojni zagon v lesnopredelovalni verigi in določeno kritično maso, da bi bila panoga ponovno izvozno konkurenčna.

Bratuškova se je dotaknila tudi področja zdravstva. Poudarila je, da jo veseli, da bolnišnici na Golniku in v Begunjah poslujeta pozitivno. "Z dobro organizacijo dela se tudi na področju zdravstva da poslovati brez izgub," je poudarila.

Vlada bo obisk na Gorenjskem sicer končala zvečer, ko bo na Jesenicah potekalo srečanje z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki gorenjske regije.

Vlada na Gorenjskem