Vlada se želi temeljito seznaniti z izzivi lokalnega okolja ter z željami in pobudami prebivalcev, je dejal premier Cerar. Foto: BoBo
Vlada se želi temeljito seznaniti z izzivi lokalnega okolja ter z željami in pobudami prebivalcev, je dejal premier Cerar. Foto: BoBo

Slovenci bomo ponovno oživili to, kar smo nekoč znali v veliko večji meri - iz lesa sami izdelati izdelke in polizdelke ter jih prodajati na naš in tuji trg.

Miro Cerar
false
Vlada na območju primorsko-notranjske regije vidi izzive na področju gozdno-lesarske industrije. Foto: BoBo
Vlada na obisku na Notranjskem

Po posvetu vlade na Snežniškem gradu v Loški dolini je premier Miro Cerar dejal, da se želi vlada temeljito seznaniti z izzivi lokalnega okolja ter z željami in pobudami prebivalcev, hkrati pa prihaja s konkretnimi pobudami.

Več kot pol milijona evrov bo tako vložila v sanacijo ceste med Rakekom in Logatcem, Cerar pa je napovedal še nekatere druge obnove, med drugim je naštel asfaltiranje ceste od gradu Snežnik do pristav.

Vlada bi spodbujala gozdno-lesarsko industrijo
"Bistvo našega obiska je pokazati, da je vladi mar za lokalno okolje v Sloveniji. Za področje primorsko-notranjske regije še posebej vidimo izzive na področju gozdno-lesarske industrije. O tem smo tudi danes razpravljali na jutranjem posvetu in se zavzeli, da bomo kmalu naredili tudi konkretnejše korake pri spodbujanju učinkovitejšega upravljanja gozdov v korist države in ljudi," je dejal Cerar.

V vladi si želijo predvsem več povezovanja gozdnega gospodarstva z lesarstvom, da se naredi nov prostor za nove zaposlitve. "Slovenci bomo ponovno oživili to, kar smo nekoč znali v veliko večji meri - iz lesa sami izdelati izdelke in polizdelke ter jih prodajati na naš in tuji trg," je dejal premier.

Spremembe v državnem upravljanju gozdov
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je tako med drugim v Pivki udeležil posveta s predstavniki lesnopredelovalne industrije, ki je ena najpomembnejših panog območja. Kot je dejal v izjavi za medije, je treba vzpostaviti sistemske pogoje, da se bo več lesa predelalo v Sloveniji in se les ne bo v obliki hlodovine izvažal v tujino. Počivalšek je napovedal nov način gospodarjenja z državnimi gozdovi, dodatno spodbujevalno politiko za gospodarjenje z lesom v zasebni lasti in spodbujanje razvoja lesnopredelovalne industrije.

"V spremembe nas silijo koncesijske pogodbe, ki potečejo prihodnje leto. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravlja nov zakonski predlog za gospodarjenje z državnim lesom, ki bo moral biti pripravljen v drugi polovici leta, če želimo v prihodnjem letu imeti spremembe uveljavljene," je dodal minister.

Vlada je že sprejela sklep o ustanovitvi direktorata za lesarstvo, ki bo v približno mesecu dni tudi zaživel. Na posvetu je vlada govorila tudi o sanaciji po lanski katastrofi in žledu. "Čeprav se je to prvič zgodilo na taki ravni, smo se na ravni države kar dobro organizirali tudi v povezavi z lokalnim okoljem. Veliko škode je že odpravljene in sanirane, je pa to proces, ki bo trajal še kar nekaj let in ki ga je treba izkoristiti za lesarko industrijo," je dejal.

Vlaki po celotni primorski progi avgusta
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je med obiskom napovedal, da bodo potniški vlaki po celotni primorski progi, ki jo je močno poškodoval lanski žled, začeli voziti avgusta. "Elektrifikacija železniškega omrežja se vzpostavlja, zadeve se zaključujejo in eden od obeh tirov bo deloval že v tem mesecu, oba tira pa nekje sredi avgusta. Del prevozov bo stekel, ko bo prvi tir usposobljen, v celoti pa od avgusta naprej," je povedal minister.

Obljube o spodbudah za turizem
Cerar je še obljubil, da bodo spodbujali gospodarski razvoj, posebej turizem, tudi na območjih, kjer še ni toliko zaživel. "Seveda pa mora vlada opraviti svojo nalogo, tako da omogoča občinam, podjetjem in drugim institucijam, da imajo ustrezno delovno okolje, da lahko sami vzpostavljajo vizije in programe in jih potem uresničujejo."

Koprivnikar: Ne bomo posegali v avtonomijo
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v Postojni v pogovoru s predstavniki lokalnih skupnosti zagotovil, da vlada v politično avtonomijo lokalnih skupnosti nikakor ne namerava posegati.

"Seveda se je pojavilo tudi večno vprašanje, ali bomo občine ukinjali, združevali in kaj bo z regijami. Pojasnil sem stališča, ki so znana. Nikakor ne bomo posegali v politično avtonomijo lokalnih skupnosti, bomo pa zelo odločno podpirali povezovanje občin na tekočih nalogah, pa tudi na razvojnih projektih," je pojasnil Koprivnikar.

Slovenci bomo ponovno oživili to, kar smo nekoč znali v veliko večji meri - iz lesa sami izdelati izdelke in polizdelke ter jih prodajati na naš in tuji trg.

Miro Cerar
Vlada na obisku na Notranjskem