Tudi Izola je s priključitvijo Primorske leta 1947 postala del takratne Jugoslavije. Foto: RTV SLO
Tudi Izola je s priključitvijo Primorske leta 1947 postala del takratne Jugoslavije. Foto: RTV SLO
Praznik priključitve Primorske k matični domovini

Z uveljavitvijo pariške mirovne pogodbe je 15. septembra 1947 velik del Primorske, ki je bila pred tem več kot 20 let pod Italijo, pripadel Jugoslaviji. Mirovna pogodba je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S to odločitvijo se je večina Primorcev pridružila matičnemu narodu v okviru jugoslovanske federacije.

Proslava ob prazniku v Ilirski Bistrici
Trst z okolico pa je z delom Istre v skladu s pariškim sporazumom sestavljal Svobodno tržaško ozemlje. Meja je bila dokončno dogovorjena leta 1954 z londonskim memorandumom. A tudi po tem so Slovenci iz Trsta, Gorice in dela Posočja ostali ločeni od večinskega dela matice.

Vlada bo državno proslavo ob prazniku financirala le vsakih pet let in tako bosta letošnjo osrednjo proslavo organizirala območno združenje borcev za vrednote NOB in občina Ilirska Bistrica. Potekala bo v soboto na Hribu svobode v Ilirski Bistrici. Slavnostni govornik bo prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan, organizatorji pa pričakujejo tudi obisk zdajšnjega predsednika Danila Türka. Tamkajšnji filatelisti so ob prazniku pripravili tudi priložnostni poštni žig, ki ga bodo ponudili tudi udeležencem proslave na Hribu svobode.

Že danes pa bosta proslavi gostila mestni občini Velenje in Nova Gorica. V obmejnem mestu bosta zbrane na Bevkovem trgu nagovorila novogoriški župan Mirko Brulc in nekdanji generalni konzul RS v Trstu Jože Šušmelj.

"Tudi praznik priključitve Prekmurja ne bi smel ostati brez pokroviteljstva"
Glede varčevalnih ukrepov vlade pa v SDS-u in NSi-ju opozarjajo, da državna oblast s tem, ko ob prazniku ni pripravila državne proslave, ne razume pomena praznika in boja Primorcev za enotno državo.

V SDS se zavedajo, da je gospodarski položaj v državi težak in da je treba s proračunskimi sredstvi ravnati preudarno, a pravijo: "Zavedati se moramo, da je to praznik, ki obeležuje spomin na čase, ko se je Primorska pogumno in pokončno uprla fašističnemu terorju, ki jo je želel izbrisati z obličja." Dodajajo, da tudi praznik priključitve Prekmurja k Sloveniji ne bi smel ostati brez pokroviteljstva države.

"O tem smo dolžni poučiti mladino in zanamce"
Da vlada ne razume veličine praznika, v izjavi za javnost ocenjujejo tudi v NSi-ju. Po njihovem mnenju je vlada, ko je Primorski odvzela državno proslavo, "Primorcem odvzela praznovanje in se na simbolični ravni odpovedala njihovim zgodovinskim zaslugam za ohranitev slovenskega naroda, jezika in kulture v tem delu Slovenije".

V SLS-u pa si ob 63. obletnici vrnitve Primorske želijo več poudarka na vzgoji mladine v duhu narodne zavesti in slovenstva. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je podpredsednica SLS-a Olga Franca izrazila upanje, da bomo Slovenci zmožni ohraniti zavest o pomembnosti vrnitve Primorske k matični domovini. Prepričana je, da "smo vsi, ki se zavedamo teže tega praznika, o tem dolžni poučiti tudi mladino in zanamce".

Praznik priključitve Primorske k matični domovini