Na večerni javni tribuni v Kamniku bodo predstavniki vlade razpravljali z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. Foto: Vlada RS
Na večerni javni tribuni v Kamniku bodo predstavniki vlade razpravljali z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. Foto: Vlada RS

Obisk v severnem delu osrednjeslovenske regije je vlada začela z delovnim posvetom v Medvodah, v ospredju katerega je bilo ob dražjih energentih med drugim tudi zagotavljanje nemotene oskrbe z njimi. Počivalšek je zagotovil, da ima Slovenija dovolj rezerv naftnih derivatov in da nas malo daljše težave pri oskrbi ne bodo prizadele.

Sorodna novica Janša: V prihodnjih dneh bo jasno, ali bo tudi Evropska unija prekinila dobavo ruske nafte in plina

Tudi premier Janez Janša se je na sklepni tribuni v Kamniku, ki so se je udeležili tudi župani, gospodarstveniki in drugi nosilci razvoja v regiji, dotaknil aktualnih razmer v Ukrajini in posledic vojne. Kot je dejal, bo v prihodnjih od dveh do treh dneh jasno, ali bo EU sledil ZDA in Veliki Britaniji pri prekinitvi uvoza ruskega plina in nafte. Od tega bo po njegovih besedah odvisno, koliko časa bo trajala ruska invazija na Ukrajino.

Napovedal je, da bo prihodnjih nekaj tednov glede oskrbe in cen energentov, surovin in hrane precej turbulentnih. A kot je dejal, v Sloveniji "ne bomo niti lačni niti brez elektrike".

Obiski v podjetjih in institucijah

Janša je sicer obiskal tudi Institut Jožef Stefan ter podjetji Cosylab in Pekarno Pečjak. Še pred delovnim posvetom v Medvodah se je srečal z županom Nejcem Smoletom, popoldne pa še z županom Kamnika Matejem Slaparjem.

V regiji, v kateri je 25 občin, v njih pa 43 odstotkov vseh podjetij v državi in 38 odstotkov vseh zaposlenih, je severni del razvitejši, v prihodnje pa bo treba po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška raznolikost med južnim in severnim delom nekako izravnati. Gospodarski minister je sicer obiskal več podjetij v Ljubljani in Dolu pri Ljubljani, med drugim podjetje Zelinka in Zarja elektronika.

Sorodna novica Ministrstvo za notranje zadeve načrtuje selitev na območje Litostroja v Ljubljani

Selitev notranjega ministrstva

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je spregovoril o načrtovani selitvi notranjega ministrstva in nekaterih njegovih uprav na območje Litostroja v Ljubljani. To bo po njegovih besedah eden izmed največjih projektov ministrstva v obdobju samostojne Slovenije. Hojs si je ogledal tudi vajo letalske enote policije in specialne enote v hangarju v Šentvidu.

Minister za obrambo Matej Tonin je medtem obiskal prostovoljni gasilski društvi Moste in Nevlje, že v ponedeljek pa je obiskal Vojašnico Edvarda Peperka.

Občino Vodice je obiskal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, z županom Acem Francem Šuštarjem pa je razpravljal o projektih in njihovem financiranju. Dotaknil se je tudi vprašanja zaprtja odlagališča odpadkov Suhadole in izrazil prepričanje, da bo zgodba kmalu končana.

Ob delovnem kosilu v vodiški občini je Vizjak z ministrom za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonkom Černačem in županom Šuštarjem med drugim razpravljal o projektu odvajanja in čiščenja odpadnih voda na območju vodonosnika Ljubljanskega polja.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je obiskal podjetji Jata Emona in Zeleni zabojček ter mesarijo Avbelj. V pogovoru se je s sogovorniki dotaknil tudi trenutnih razmer glede samooskrbe Slovenije zaradi vojne v Ukrajini. Minister je izpostavil, da ima lahko vojna vpliv na rast cen.

Z nevladnimi organizacijami se je sešel minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Na srečanju so nevladniki izpostavili izzive, s katerimi so se predvsem zaradi pomanjkanja digitalnih znanj in orodij spopadali v času epidemije covida-19. Minister jim je zagotovil, da bodo nevladnim organizacijam pomagali s finančnimi spodbudami za njihov razvoj in profesionalizacijo.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je obiskal Višje in Okrožno sodišče v Ljubljani ter ljubljansko okrožno tožilstvo. Seznanili so ga z izzivi, s katerimi se srečujejo, in mu posredovali povratne informacije o uresničevanju zakonodaje v praksi.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je med drugim obiskal Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani in grad Zaprice v Kamniku ter si v Ljubljani ogledal nove prostore Arhiva RS in Muzeja slovenske osamosvojitve.

Ministrstvo v osrednjeslovenski regiji na področju nepremične kulturne dediščine v obdobju 2021–2022 za obnovitvena, konservatorsko-restavratorska in vzdrževalna dela namenja 622.300 evrov.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je med drugim obiskala Onkološki inštitut v Ljubljani in se seznanila z izobraževalno in raziskovalno dejavnostjo inštituta ter s projektom Smartgene.si, ki ga finančno podpira tudi vlada prek resornega ministrstva za znanost.

Vladni predstavniki so se v okviru regijskega obiska mudili v 11 občinah – to so Kamnik, Komenda, Vodice, Medvode, Mengeš, Trzin, Domžale, Dol pri Ljubljani, Moravče, Lukovica in Ljubljana.

Do vladnega odnosa ob obisku tega dela regije pa je bil kritičen ljubljanski župan Zoran Janković, ki na tribuno ni bil povabljen. Na svoji redni novinarski konferenci je dejal, da sta z vodstvom občine pred obiskom stik navezala le dva ministra.

Vlada na obisku v osrednjeslovenski Sloveniji

Druga največja in najgosteje naseljena regija

Osrednjeslovenska statistična regija je s svojimi 25 občinami druga največja po površini, hkrati pa je tudi najgosteje naseljena. Po številnih kazalcih je regija tudi ena od najbogatejših v državi. V njej je po podatkih Statističnega urada RS (Surs) leta 2020 živela približno četrtina prebivalcev Slovenije.

Po t. i. indeksu delovne migracije je izrazito delovna regija, kar pomeni, da je število delovno aktivnih zaposlenih v njej precej višje od števila delovno aktivnih, ki v regiji prebivajo. To je tudi razlog za veliko število dnevnih migracij ljudi, ki v regijo prihajajo na delo.

Janković ob vladnem obisku v regiji kritičen do odnosa vlade do Ljubljane

Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob vladnem obisku 11 občin v severnem delu osrednjeslovenske regije, med katere spada tudi Mestna občina Ljubljana, kritičen glede odnosa vlade do prestolnice.

Janković je na redni novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da sta se na vodstvo občine obrnila le dva, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in kmetijski minister Jože Podgoršek. Drugi so se, kot pravi Janković, organizirali po svoje in klicali neposredno občinske zavode in podjetja, ki jih bodo obiskali.

Ljubljanski župan meni, da je to izraz odnosa trenutne vlade do prestolnice, saj je navsezadnje mesto ustanovitelj teh zavodov in podjetij.

"A če hočejo biti sami, naj pač bodo," pravi Janković, ki pa se mu to, da ob obisku v regiji ni bilo sistemske komunikacije vlade z vodstvom Mestne občine Ljubljana, vseeno zdi nespoštljivo. Kot pravi, sam tudi ni dobil vabila na večerno javno tribuno z župani in gospodarstveniki v Kamniku.

Janković je prepričan, da je ljubljanska občina pokazala pripravljenost na sodelovanje s trenutno vlado in da v normalnem dialogu odpirajo vprašanja, ki so koristna za državo in mesto. Lani sta sicer občina in država najprej maja sklenili dogovor o izvajanju programov in nalog, ki je zajemal 29 projektov in dejavnosti, nato pa sta ga konec poletja strani dopolnili še z dodatnimi 21.

Janković je prepričan, da se bo odnos največje vladne stranke SDS do prestolnice, ki ga označuje za popolno podcenjevanje, poznal na volitvah. "Ljubljana tega ne bo pozabila. To nagajanje SDS-a nikoli ni prineslo ničesar dobrega, tudi tokrat ne bo," je dejal.

Izpostavil je predvsem delovanje stranke pri velikem komunalnem projektu Čisto zate, ki je brez davka vreden 111 milijonov evrov. Natančneje gre za krajši del povezovalnega kanala C0 med občinama Medvode in Vodice in centralno čistilno napravo v Zalogu, kjer je ministrstvo za okolje in prostor razveljavilo gradbeno dovoljenje.

Pri tem je spomnil tudi, da sam vodi skupščino Ljubljanske urbane regije, v kateri je 25 občin. Kot navaja, so v tem času vse sklepe sprejeli soglasno, in to kljub različnim političnim prepričanjem županov. Janković je sicer prepričan, da bodo projekti, kjer je potrebno sodelovanje mesta in države, potekali naprej.

Na vprašanje glede odnosa vlade do Ljubljane je po delovnem posvetu vlade v Medvodah odgovarjal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot pravi, se je treba glede celotne vlade obrniti na predsednika Janeza Janšo. Zase pa pravi, da je vsak dan v Ljubljani in ima vsaj enkrat na mesec konkreten stik z Jankovićem, saj še vedno pomemben del gospodarske aktivnosti v državi poteka v glavnem mestu.