Tomaž Smrekar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tomaž Smrekar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Vlada je na dopisni seji sklenila, da generalnega direktorja statističnega urada (Surs) Tomaža Smrekarja "seznani z očitanimi kršitvami in možnimi razlogi za razrešitev, in ga pozvala, da se do njih opredeli". Vlada obenem poudarja, da lahko generalnega direktorja Sursa razreši, če ugotovi, da so se zaradi neustreznih organizacijskih rešitev pojavile večje motnje pri delu urada, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Sorodna novica Statistični urad zavrača navedbe, da gre pri oceni gospodarske rasti za napako
Sorodna novica Predčasna zamenjava direktorja Sursa prvič v zgodovini Slovenije

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je lani po prvi letni oceni, ki jo je Surs objavil pred mesecem dni, realno zvišal za 2,5 odstotka, medtem ko je predhodna ocena, ki je temeljila na združevanju četrtletnih podatkov, govorila o 5,4-odstotni rasti. Lanska rast je bila tako bistveno nižja od prvotnih ocen, pa tudi precej počasnejša od pokoronske 8,2-odstotne v letu 2021.

Vlada je tedaj Surs pozvala, naj v čim krajšem času celovito pojasni razloge in ugotovitve, zakaj takšno odstopanje. Surs je pojasnil, da je razlog za to v upoštevanju agregatnih letnih podatkov, ki v času priprave prvotne ocene še niso bili na voljo.

Smrekar je bil na položaj imenovan maja 2020, potem ko je takratna vlada Janeza Janše prvič v zgodovini predčasno zamenjala dotedanjega generalnega direktorja Sursa Bojana Nastava.