Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so pojasnili na vladi, se je zaradi širjenja okužbe z novim koronavirusom povečalo predpisovanje zdravil z učinkovinami klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin, saj se lahko uporabljajo tudi zunaj odobrenega indikacijskega območja za zdravljenje bolnikov.

Po odloku, ki bo začel veljati v soboto, do preklica ni dovoljeno predpisovanje teh zdravil na samoplačniške recepte in recepte za osebno uporabo. Prav tako ni dovoljena njihova izdaja v lekarni na podlagi samoplačniških receptov ali receptov za samozdravljenje.

Vlada želi z odlokom zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo z zdravili z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin bolnikom z revmatoidnim artritisom ali eritematoznim lupusom, ki ta zdravila zaradi poteka bolezni nujno potrebujejo.

Poleg tega vlada želi, da se zagotovi zdravilo z učinkovino azitromicin le za zdravljenje v okviru odobrenih indikacij in prepreči morebitna mikrobna rezistenca na azitromicin ter pomanjkanje tega zdravila na trgu, so še pojasnili.

Na temo uporabe spornih zdravil proti malariji za zdravljenje covida-19 se je pred dnevi oglasila tudi Evropska agencija za zdravila in posvarila, da bi morali klorokin in hidroksiklorokin uporabljati le v okviru kliničnega preizkušanja ali v res nujnih primerih.

Kot opozarja EMA, imata obe zdravili lahko resne stranske učinke. "Zelo pomembno je, da bolniki in zdravstveni delavci uporabljajo klorokin in hidroksiklorokin le za odobreno uporabo ali v okviru kliničnih preizkusov ali nacionalnih programov nujne uporabe pri zdravljenju bolezni covid-19," so zapisali na svoji spletni strani.