Proti trgovinskemu sporazumu TTIP je bilo v evropskih državah, tudi Sloveniji, že več protestov. Foto: BoBo
Proti trgovinskemu sporazumu TTIP je bilo v evropskih državah, tudi Sloveniji, že več protestov. Foto: BoBo

Vlada je stališče do TTIP-a sprejela ob potrjevanju izhodišč za udeležbo delegacije na zasedanju Sveta EU-ja za zunanje zadeve, ki bo 13. maja v Bruslju. Tam bodo namreč obravnavali stanje pogajanj o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu med EU-jem in ZDA.

Ostajajo zadržki
Sicer vlada poudarja, da ima Slovenija v okviru pogajanj precej zadržkov glede posameznih področij sporazuma, zlasti na področju investicij, regulatornega sodelovanja, sanitarnih zahtev in kmetijstva. Slovenija pa nasprotuje tudi kakršnemu koli nižanju standardov in zahteva zaščito občutljivih kmetijskih proizvodov.

Vlada je povečala osnovni kapital DUTB-ja za 4,61 milijona evrov oziroma za 2.305.000 delnic. Razloga za dokapitalizacijo sta nove naloge DUTB-ja pri prestrukturiranju podjetij in prenos terjatev države do Cimosa na DUTB.

Slovenija želi ohraniti tudi stopnjo varstva potrošnikov in obstoječo raven standardov, predvsem na področju gensko spremenjenih organizmov, prepovedi uporabe rasnih hormonov pri reji živali in prepovedi razkuževanja mesa s klorovimi pripravki ali ostanki pesticidov.

Kljub zadržkom pa vlada vztraja, da sporazum prinaša nove možnosti za slovensko gospodarstvo, čeprav je študija, ki jo je pred letom dni naročila vlada, pokazala majhne, a negativne vplive podpisa sporazuma. Vlada bo zato naročila izvedbo še ene študije, za katero verjamejo, da bo pokazala tudi priložnosti.