Spremembe zakona o občinah mora najprej pripraviti vlada, nove občine pa bo dokončno ustanovil državni zbor. Foto: RTV SLO
Spremembe zakona o občinah mora najprej pripraviti vlada, nove občine pa bo dokončno ustanovil državni zbor. Foto: RTV SLO
Ministri so sprejeli novelo pomorskega zakonika. Foto: RTV SLO

Vlada je tako potrdila predlog pristojnega ministrstva za ustanovitev občin, ki so jih na januarskem posvetovalnem referendumu podprli državljani.

Kot je pojasnil minister brez listnice za lokalno samoupravo Ivan Žagar, je vlada spoštovala izključno voljo prebivalcev na teh območjih, ki so jo izrazili na referendumu. Po ocenah finančnega ministrstva ustanovitev novih občin ne predstavlja večjih finančnih obremenitev državnega proračuna.

Duhovnikom socialnega zavarovanja ne bo kril proračun
Ministri so se ukvarjali tudi z zakonom o verski svobodi, ki naj bi ga poslanci obravnavali po rednem postopku, uredil pa naj bi položaj registriranih in neregistriranih cerkva in verskih skupnosti. Sedanja ureditev, ki temelji na zakonu iz leta 1976, namreč pomanjkljivo ureja postopek ustanovitve verske skupnosti, ne opredeljuje pojma verska skupnost in ne določa minimalnih kriterijev za ustanovitev verske skupnosti. Zakon omogoča tudi, da se duhovniki zaposlijo v bolnišnicah, vlada pa je odstopila od namere, da bi prispevke za socialno varnost duhovnikov v celoti kril državni proračun.

Nova novela pomorskega zakonika
Ministrski zbor se je lotil predloga novele zakona o zdravniški službi, ki naj bi ga DZ obravnaval po skrajšanem postopku, določa pa pravno podlago za povečan obseg dela zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev. Sprejeli so tudi tretjo novelo pomorskega zakonika, povod zanjo pa je bila predvsem nerešena problematika neupravičenega zadrževanja tujih ladij v slovenskem morju.

Država lastnica Eles Gena
Ministri so sprejeli tudi sklep o izločitvi lastnika slovenske polovice jedrske elektrarne Eles Gen iz slovenskega elektrogospodarstva in s tem dali zeleno luč oblikovanju t. i. drugega energetskega stebra. Država bo tako postala edina lastnica Eles Gena in bo z njim upravljala neposredno.

Trstenjakova najprimernejša kandidatka
Vlada je na seji sprejela mnenje, da je Verica Trstenjak najprimernejša kandidatka za opravljanje funkcije generalnega pravobranilca Sodišča Evropskih skupnosti s sedežem v Luksemburgu. Za mesto kandidata sta se prijavila tudi Boštjan M. Zupančič, čigar kandidaturo so v vladi tudi ocenili kot primerno, in Miro Prek.