Premier Pahor je znova poudaril, da sam prevzema vso odgovornost za sprejetje arbitražnega sporazuma. Foto: MMC RTV SLO
Premier Pahor je znova poudaril, da sam prevzema vso odgovornost za sprejetje arbitražnega sporazuma. Foto: MMC RTV SLO
Referendumsko vprašanje
Tako naj bi se glasilo vprašanje na morebitnem posvetovalnem referendumu, kot ga predlagajo koalicijske poslanske skupine. Foto: MMC RTV SLO
Vlada sprejela zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma
Komentar pogovora s Pahorjem

Sporazum je romal tudi na ustavno sodišče, saj se je vlada odločila tudi za njegovo ustavno presojo. Vendar ustavno sodišče ne bo presojalo celotnega sporazuma, ampak le člen 3 a, kar vlada pojasnjuje s tem, da je to člen, pri katerem je bilo največ pomislekov in zadržkov strokovne javnosti. Vlada meni, da je sporazum skladen s slovensko ustavo.

Ustavno sodišče o tem, ali je za sprejetje sporazuma potrebna dvotretjinska večina, ne bo odločalo.

Slovenija sprejela tudi enostransko izjavo
Enostranska izjava Slovenije med drugim govori o tem, da hrvaška enostranska izjava nima nobenega učinka na vsebino sporazuma in učinka za arbitražni postopek.

Žbogar: Stik je junction
Po besedah zunanjega ministra Samuela Žbogarja je v njej zapisano tudi, da je naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja z odprtim morjem, pri tem pa besedo stik veže na angleški izraz junction. Po enostranski izjavi je naloga arbitražnega sodišča ohranitev pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, kot ga je imela 25. 6. 1991. V okviru enostranske izjave je tudi zapisano, da se sporazum razlaga z običajnim pomenom, da je torej stik stik in nič drugega, je še dejal Žbogar.

Referendum bo posvetovalni, vprašanje pa jasnejše
Premier Borut Pahor je o načinu odločanja v državnem zboru dejal, da ustavnega sodišča ne bodo povprašali o tem, ali je treba odločati z dvotretjinsko večino. Ponovil je, da se mu to ne zdi potrebno, zlasti ker bomo o sporazumu odločali tudi na referendumu. Pahor je potrdil, da bodo volivce o mnenju povprašali na posvetovalnem referendumu, vprašanje pa bo zastavljeno tako, da bi o tem lahko odločali tudi naknadno, torej "ali se strinjate s sporazumom ali ne."

"Pozno pozimi, zgodaj spomladi"
Čakanje na presojo ustavnega sodišča seveda zadrži vse druge postopke, torej tudi odločanje o referendumu. Vlada je ustavnemu sodišču predlagala, da odločitev sprejme po postopku "absolutno prednostno", kar po Pahorjevih predvidevanjih pomeni, da bi Slovenija pozno pozimi ali zgodaj spomladi končala svoje obveznosti. Kdaj bo to naredila Hrvaška, je odvisno od njenega notranjega državnega reda, je še dejal premier.

Hrvaški sabor naj bi sporazum potrdil do konca tedna
Člani odbora za spremljanje hrvaških pridružitvenih pogajanj z Evropsko unijo in člani odbora za evropske povezave v saboru v ponedeljek niso dosegli soglasja o ratifikaciji arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Premierka Kosorjeva še vedno pričakuje, da bo sabor arbitražni sporazum potrdil do konca tedna.

Vlada sprejela zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma
Komentar pogovora s Pahorjem