Kosovo je že priznalo nekaj držav članic EU-ja, večina pa naj bi to storila hkrati. Foto: RTV SLO
Kosovo je že priznalo nekaj držav članic EU-ja, večina pa naj bi to storila hkrati. Foto: RTV SLO
Slovensko veleposlaništvo v Srbiji
Slovensko veleposlaništvo v Beogradu je zaprto, dostop do njega pa ni mogoč, je povedal državni sekretar Andrej Šter. Foto: MMC RTV SLO
Srbski in slovenski zunanji minister Vuk Jeremić in Dimitrij Rupel
Jeremić opozarja na negativne posledice morebitnega slovenskega priznanja, Rupel pa upa, da bodo odnosi med državama ostali dobri. Foto: EPA
Kosovo bomo priznali

Slovenska vlada je sprejela predlog sklepa o priznanju Kosova in ga poslala v obravnavo v državni zbor.

Končno odločitev o priznanju bodo sprejeli poslanci, o priznanju in razmerah v Srbiji pa so že razpravljali tudi člani odbora DZ-ja za zunanjo politiko.

Člane odbora so zanimale predvsem razmere v Srbiji in napadi na slovensko imetje, več opozicijskih poslancev pa je vlado pozvalo, naj preloži odločitev glede priznanja Kosova. Aurelio Juri (SD) meni, da to v luči razgretih strasti v Srbiji ne bi bilo primerno, Matej Lahkovnik (Zares) pa, da bi država s tem dala vtis, da pristaja na pritiske od zunaj. Opozoril je tudi na možnost gospodarske škode.

Veleposlaništvo deluje na drugi lokaciji
Predsednik odbora Jožef Jerovšek je dejal, da je za tovrstne predloge prepozno, saj je seja odbora potekala hkrati z vladno, in zatrdil, da vlada upošteva državne interese. Državni sekretar Andrej Šter je povedal, da je veleposlaništvo v Srbiji zaprto in nedostopno, osebje pa za pomoč Slovencem v Srbiji deluje na drugi lokaciji z omejenimi komunikacijskimi sredstvi. Zato vsem, ki potrebujejo pomoč veleposlaništva, priporočajo da najprej pokličejo na številko +381 63 373 165.

Stranke za previdnost
Večina parlamentarnih strank je sicer že v ponedeljek opozorila, da Slovenija ne bi smela hiteti s priznanjem, temveč bi morala budno spremljati dogajanje na območju in bi se uskladiti z drugimi članicami EU-ja. Slovenska nacionalna stranka je kot edina stranka že napovedala, da bo glasovala proti priznanju. Zaskrbljenost so izrazili tudi nekateri gospodarstveniki. Združenje Manager je tako vlado pozvalo, naj Kosova ne prizna med prvimi.

Protestni shod v Ljubljani
Predstavniki srbske skupnosti v Sloveniji pa so že sporočili, da bodo v nedeljo pred pravoslavno cerkvijo v Ljubljani pripravili protestni shod.

Protestirali bodo proti "protipravni razglasitvi neodvisnosti srbske južne pokrajine Kosova", so povedali in pojasnili, da se bodo na mirnem protestu zbrali ob 13. uri, po končanem bogoslužju v cerkvi Sv. Cirila in Metoda.

Osrednje sporočilo bodo naslovili na najvišje predstavnike slovenskih oblasti, od katerih bodo zahtevali, da ne podležejo pritiskom svetovnega tirana in da delujejo v interesu ohranjanja dobrih odnosov med narodoma in državama.

Jeremić: Ne storite velike napake
Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je ob robu zasedanja v Evropskem parlamentu v Strasbourgu opozoril, da bo Slovenija storila veliko napako, če se bo pridružila prvemu valu priznanj. Opozoril je tudi , da bi morebitno slovensko priznanje gotovo poslabšalo gospodarske odnose med državama. Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je sicer v torek izrazil upanje, da bosta državi kljub Kosovu ohranili dobre odnose.

Evropska prihodnost Srbije pod vprašanjem?
Jeremić je dodal, da bo Srbija nadaljevala pogajanja z EU-jem kot celoto, Rupel pa je v imenu Sveta EU-ja v Strasbourgu poudaril, da so vrata in okna priložnosti za Z. Balkan, tudi Kosovo, odprta. Jeremić je kasneje dejal, da je evropska prihodnost Srbije ogrožena, ker so nekatere države članice priznale neodvisnost Kosova. Dodal je, da Srbija ne more pospešiti naporov za priključitev EU-ju.

Doslej so Kosovo priznali Afganistan, Albanija, Avstralija, Avstrija, Francija, Italija, Latvija, Nemčija, Norveška, Senegal, Tajvan, Turčija, Velika Britanija in ZDA.

K. T./A.K.K.

Kosovo bomo priznali