Zaradi manjšega števila novih upokojencev bo ZPIZ dodaten strošek lahko pokril sam. Foto: Pixabay
Zaradi manjšega števila novih upokojencev bo ZPIZ dodaten strošek lahko pokril sam. Foto: Pixabay

Denar bo po besedah finančne ministrice Mateje Vraničar Erman šel iz pokojninske blagajne. Število novih upokojencev v letošnjem letu in konec lanskega leta je namreč nižje od pričakovanega. Regres bodo dobili vsi upokojenci, njegova višina pa bo odvisna od višine njihove pokojnine; znesek se bo gibal od 400 evrov pri tistih, ki dobivajo do 430 evrov pokojnine, do 90 evrov, kolikor bo pripadlo upokojencem s pokojninami, višjimi od 760 evrov.

Povprečnina za občine za letos pa se bo povišala s 530 na 533,5 evra, zagotovljen bo tudi poračun od 1. januarja dalje, je pojasnila. Dvig je posledica dogovora z občinami zaradi povišanih stroškov dela v občinah, ki so posledica dogovora s sindikati javnega sektorja. Občine so sicer mnenja, da je ta znesek še vedno prenizek, proračun pa bo stal 7,2 milijona evrov, ki jih bodo zagotovili s prerazporeditvami.

Spremljali bodo lahko denarne tokove evropskega denarja
V predlogu novele je tudi nova pravna podlaga za spremljanje t. i. finančnih instrumentov. To je instrument, ki v novi finančni perspektivi dobiva znatno večje razsežnosti, saj se denar iz finančne perspektive vse bolj uporablja tudi za posojila in ni zgolj v obliki nepovratnih sredstev, je pojasnila.

Zakon poleg tega vsebuje še nekatere nujne spremembe, med drugim se vzpostavlja nekaj dodatnih možnosti za predfinanciranje različnih projektov nevladnih organizacij.