Na MNZ so pojasnili, da se bodo na Litostrojsko cesto predvidoma preselili do konca leta. Foto: BoBo
Na MNZ so pojasnili, da se bodo na Litostrojsko cesto predvidoma preselili do konca leta. Foto: BoBo
delo, delavci, pisarna, uradniki
Celovita reorganizacija bo zagotovila, da bodo po novem te institucije delovale manj razdrobljeno, da bodo odpravljene številne administrativne ovire, predvsem pa bodo združeni kadrovski, materialni in informacijski viri. Foto: MMC RTV SLO
Selitve ministrstev prinašajo prihranek

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) se bo do konca leta preselilo na Litostrojsko cesto v Ljubljani. Predtem pa se mora od tam izseliti okoli 270 uslužbencev ministrstev za infrastrukturo in za kmetijstvo. Vlada predvideva, da bodo z delovanjem ministrstev na strnjeni lokaciji in v lastnih prostorih v enem letu prihranili okoli 3,6 milijona evrov.

Vlada poskuša s selitvenim načrtom zagotoviti delovanje enega resorja na strnjeni lokaciji in v lastnih prostorih. Tako je 29. marca sklenila, da se MNZ seli v stavbo na Litostrojski cesti 54 v Ljubljani. "Taka odločitev je smotrna, saj praksa kaže, da se le s koncentracijo posameznega resorja na eni lokaciji lahko doseže optimalna organizacija in največja učinkovitost," so pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Vlada bo še naprej racionalizirala državno upravo
Zaradi selitve MNZ-ja na Litostrojsko cesto so morali ustrezno prostorsko umestiti zaposlene na ministrstvu za kmetijstvo in okolje ter ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Dopolnjeni selitveni načrt tako predvideva, da se bodo zaposleni na ministrstvu za kmetijstvo vselili v lastniške in že najete prostore na Dunajski cesti, zaposleni na ministrstvu za infrastrukturo pa v lastniške prostore na Langusovi ulici in Tržaški cesti.

Selitveni načrt vključuje tudi možnost, da se na eno lokacijo vselijo vsi zaposleni na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Tako naj bi se uslužbenci omenjenega ministrstva z Dunajske ceste 58 preselili v prostore na Kotnikovi 5, kjer že deluje ministrstvo.

Dopolnjeni selitveni načrt sicer še ne predstavlja dokončnih celovitih prostorskih rešitev za ministrstva in vladne službe. Ta predlog bo pripravila medresorska delovna skupina na podlagi načrtovane druge faze reorganizacije državne uprave. Do 30. junija bo vlada sprejela sveženj zakonodaje, ki bo omogočila drugo fazo združevanj in racionalizacije državne uprave. Ta bo vključevala združitev še nekaterih organov v sestavi, združitev javnih zavodov in javnih agencij.

Odpravljene bodo številne administrativne ovire
Celovita reorganizacija bo zagotovila, da bodo po novem te institucije delovale manj razdrobljeno, da bodo odpravljene številne administrativne ovire, predvsem pa bodo združeni kadrovski, materialni in informacijski viri. Po navedbah ministrstva to po eni strani pomeni znatne finančne prihranke po drugi strani pa možnost enostavnejšega in mehkejšega zmanjševanja števila zaposlenih.

Na MNZ-ju so za STA pojasnili, da se bodo na Litostrojsko cesto predvidoma preselili do konca leta. Doslej so že vročili večino sodnih odpovedi za najem poslovnih prostorov. Odpoved pogodbe z Ram Investom za prostore v Dimičevi ulici, kjer so med drugim prostori Nacionalnega preiskovalnega urada, je bila Igorju Juriju Pogačarju vročena 20. aprila, so pojasnili na ministrstvu in dodali, da je v pogodbi zapisan šestmesečni odpovedni rok. Prostore na Dimičevi mora tako MNZ izprazniti do sredine oktobra. Pogačar je za STA potrdil prejem odpovedi pogodbe in pojasnil, da bo spoštoval pogodbena določila.

Kresalova odstopila zaradi suma korupcije
Najem prostorov na Dimičevi je bil za mnoge sporen že od samega začetka. Takrat opozicijska stranka SDS je zagovarjala selitev NPU v stavbo na Litostrojski, kar je načrtoval minister v prvi vladi Janeza Janše Dragutin Mate. Prejšnja vlada pa je stavbo na Litostrojski ocenila kot ne dovolj varno za te namene. Poslu sta negospodarnost oz. koruptivnost očitala tudi Računsko sodišče in protikorupcijska komisija, zaradi česar je odstopila takratna notranja ministrica Katarina Kresal. Očitali so ji tudi prijateljevanje s Pogačarjem, kar naj bi vplivalo na odločitev za najem njegovih prostorov.

MNZ bo na Litostrojski od ministrstva za kmetijstvo pridobil 567 kvadratnih metrov prostorov. Svoje prostore za vzpostavitev 757 delovnih mest ministrstvu odstopa uprava za jedrsko varnost, 16 pisarn za 40 delovnih mest pa Statistični urad RS-a. Objekt na Štefanovi 2 bo ostal v celoti za potrebe ministrstva za notranje zadeve in policije. Na MNZ-ju so še zapisali, da informacij o stroških selitve na Litostrojsko za zdaj še ne morejo posredovati.

Vsi zaposleni na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki trenutno opravljajo svoje delo na Litostrojski cesti 54, se selijo v prostore na Langusovi ulici 4 oz. Tržaški cesti 19 in 19a, so pojasnili na ministrstvu. Selitev bo predvidoma končana do 1. septembra, selilo pa se bo 105 javnih uslužbencev.

Z Litostrojske ceste se seli tudi ministrstvo za kmetijstvo in okolje
Ker so prostori v lasti države, stroškov najemnine ni, so pojasnili na ministrstvu in zagotovili, da bo selitev izvedena postopoma in z minimalnimi stroški. Ministrstvo bo tako delovalo na dveh lokacijah, poleg omenjene v Ljubljani še na Kopitarjevi 5 v Mariboru.

Po sklepu vlade pa se z Litostrojske ceste seli tudi ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Uslužbenci se bodo preselili na Dunajsko cesto 21, 22 in 47. Terminski načrt selitve še ni določen, na ministrstvu pa predvidevajo, da se bo 162 uslužbencev ministrstva selilo konec avgusta.

Kot so na ministrstvu za kmetijstvo pojasnili za STA, so prostori na Dunajski cesti 47 lastniški, prostori na Dunajski cesti 21 in 22 pa najemniški. Višina najemnine na Dunajski 21 še ni določena, saj z najemodajalcem še potekajo pogajanja, ki jih vodi ministrstvo za javno upravo. Del uslužbencev se bo preselil na Dunajsko 22 v že najete prostore. Ocene stroškov selitve še nimajo.

Selitve ministrstev prinašajo prihranek