Volivke in volivci so 5. junija 2011 povedali svoje (klik za povečavo). Foto: MMC RTV SLO
Volivke in volivci so 5. junija 2011 povedali svoje (klik za povečavo). Foto: MMC RTV SLO

Referendumski "ne" (izrečen 5. junija 2011) je leto dni preprečeval sprejetje zakonov z enako vsebino. Zdaj omejitev ni več. Predlog za delo na črno je že pripravljen, nov poskus je napovedan tudi pri pokojninskem zakonu. Poleg padlih dveh zakonov, ki sodita pod ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, so jasne tudi smernice pri spremembah delovnopravne zakonodaje. Podrobnosti glede vsebine omenjenih zakonov na omenjenem ministrstvu še niso posredovali.

A minister Andrej Vizjak je, in to čeprav so njegovi strankarski kolegi ostro nasprotovali mnogim od lani napovedanim spremembam, že marca o pokojninski reformi dejal: "Tu bomo izhajali iz rešitev, ki so že bile osmišljene in so bile dobre v padlem zakonu in poiskali nove, kompromisne rešitve in možnosti, ki jih bomo lahko uskladili s socialnimi partnerji."

Nekatere splošne opredelitve so nakazane tudi v vladnem predlogu socialnega sporazuma. Med drugim tam lahko beremo o podaljšanju obračunskega obdobja za izračun pokojninske osnove, o večji povezanosti med vplačanimi prispevki in višino pokojnin, pa tudi o spodbudah pri vključevanju zaposlenih v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.
Najprej je na vrsti delovnopravna zakonodaja
A še pred napovedanimi spremembami pokojninske zakonodaje je pričakovati, da bo vlada skušala poiskati soglasje glede sprememb delovnopravne zakonodaje. V začetku leta je Vizjak napovedal: "Imamo rešitve, s katerimi želimo na eni strani zagotoviti neko varnost in boljši položaj delavcev, razumemo pa tudi delodajalce, ki jih želimo opogumiti k zaposlovanju."

Hitreje in za zdaj brez zapletov pa prihaja nastajajo spremembe na področju dela na črno. Vladni predlog usklajuje slovenski pravni sistem z evropsko zakonodajo. Gre pa za podobne ali enake rešitve, kot jih je vsebovala zavrnjena novela. Kot vse kaže, utegnejo poslanci o zakonodaji odločati že na julijski seji.

Urška Valjavec, Radio Slovenija, Druga jutranja kronika