Vlada se bo na redni seji seznanila tudi z gradivom glede vložitve tožbe v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO
Vlada se bo na redni seji seznanila tudi z gradivom glede vložitve tožbe v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO
Policija
Reorganizacija policijskih uprav predvideva zmanjšanje njihovega števila z 11 na osem. Foto: BoBo
Vlada o tožbi - komentar

Ministri so prejeli predlog osnutka tožbe za ugotovitev ničnosti pogodbe s Patrio, ki ga je pripravil predsednik vlade Borut Pahor. Kot je pojasnil, si bodo v prihodnjih dneh vzeli čas za premislek.

Še vedno sta odprti obe možnosti, glavna kriterij pa bodo po premierovih besedah teoretična možnost uspeha tožbe ter finančne posledice za davkoplačevalce. Če bodo argumenti državnega pravobranilstva dovolj prepričljivi, bo vlada tožbo vložila. Če pa po oceni vlade verjetnost uspeha prenizka, bo nevarnost posledničnih odškodninskih tožb v nasprotju s koristi naroda, je ocenil Pahor.

"Postaviti moramo ravnovesje med interesi, med zaščito vojakov in razvoja vojske in vzdržnostjo gospodarskih razmer,"
je pojasnil Pahor. Če se za tožbo ne bi odločili, je reprogramiranje pogodbe še vedno možno. To pa bi prineslo tudi druge posledice, kot na primer višja cena za kos polno opremljenega vozila. "Ne vem, kako bi to razumeli volilci," je dejal premier.

Zmanjšanje števila policijskih uprav
Vlada je sprejela tudi reorganizacijo policijskih uprav, ki predvideva zmanjšanje njihovega števila z 11 na osem, s čimer naj bi se povečale operativne zmogljivosti policije ter posledično povečala učinkovitost njenega dela. Bistvo predlagane reorganizacije sta združevanje in racionalizacija administrativnih funkcij treh parov policijskih uprav, in sicer PU Slovenj Gradec in PU Celje, PU Krško in PU Novo Mesto ter PU Postojna in PU Koper.

Zaradi združevanja policijskih uprav ne bo odpuščanja zaposlenih, predvidene pa so prerazporeditve kadrov iz t. i. upravnega dela v operativni del. Po grobih izračunih to pomeni, da bo za neposredno operativno delo na terenu na voljo za dve manjši policijski postaji več kadra, so zapisali po seji vlade. Ocenjujejo, da bo ureditev dolgoročno prinesla prihranek.

Spremembe predvidene tudi v zakonu o STA-ju
Vlada je sprejela predlog zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA). Po besedah ministrice za kulturo Majde Širca zakon ohranja obstoječo obliko statusno pravne organizacije STA kot gospodarske družbe, vlogo vlade pri upravljanju, organiziranju, delovanju in nadzoru pa bo prevzel na novo predvideni nadzorni svet. Delovanje STA-ja, ki je v stoodstotni državni lasti, naj bi po 20 letih obstoja uredili z zakonom, in sicer, kot je poudarila ministrica, "primerno, transparentno in v skladu z evropskimi pravili".

_______________________________________

Vabljeni tudi k branju komentarja Roberta Škrjanca o dogajanju v aferi Patria, ki ga je pripravil za Drugo jutranjo kroniko na Radiu Slovenija (lahko mu prisluhnete tudi v pripetem posnetku).

"Očitno so argumenti, ki jih je obrambna ministrica Ljubica Jelušič dala po seji vladi, kot radi rečemo, naleteli na plodna tla. Zanimivo pa je tudi, da se nihče od vlade ni spotaknil bo dejstvo, da si je obrambna ministrica dokaj ostre komentarje privoščila naslednji dan po seji vlade. In Jelušičeva je opozorila na tisto, kar opozarjajo mnogi pravni strokovnjaki. To pa je, da ko gre za tako velike zneske, kot je to v primeru Patria, se ne sme sklepati na pamet, ampak na podlagi zelo resnih izračunov in zavedanja, da izguba tožbe vodi v izgubo opreme in odškodnine.

Če ne bo prepričljivih argumentov, pa bodo odločitve po njenih besedah spet precej nedorečene in narejene na pamet. Pravobranilstvu pa še očitek med vrsticami - le kako bodo uspešni, ko pa niso uspeli zbrati dovolj argumentov niti za to, da bi sodišče ugodilo zahtevi vlade po začasni odredbi?

Na ministrstvu nimajo dokumentov, ki bi lahko pomenili trden dokaz za prekinitev pogodbe. Če se nam tožba zalomi in Patria na sodišču zmaga, pa bi bili prisiljeni prevzeti vseh 135 vozil, vključno s tistimi, ki niso opremljena, pa še kakšno odškodnino bi morali plačati, če že drugega ne, tudi zato, ker ne prevzemamo toliko vozil, kot je to dogovorjeno v pogodbi. Nad patriami pa tako ali tako visijo tudi tožbe Sistemske tehnike. V eni zahtevajo več kot pol milijarde evrov, v drugi slabih 6 milijonov.

Če torej potegnemo črto, bi se znesek vseh odškodnin lahko približal milijardi evrov. To pa je za nekatere očitno dovolj težak argument za ponovno tehtanje med pragmatičnostjo na eni in politično všečnostjo na drugi strani."

Vlada o tožbi - komentar