Vlada Mira Cerarja ne želi izkoristiti lastnih idealov preglednosti. Foto: BoBo
Vlada Mira Cerarja ne želi izkoristiti lastnih idealov preglednosti. Foto: BoBo

Po odločbi informacijskega pooblaščenca bi morala vlada v 31 dneh magnetogram izročiti Denisu Oštirju, novinarju Pop TV-ja. A dokler upravni spor ne bo končan, stopnja tajnosti magnetograma seje, na kateri je vlada odločala o kandidatih za evropskega komisarja, ne bo umaknjena, so sporočili z vlade.

Eden izmed razlogov, da je pooblaščenec odločil, da mora vlada z magnetograma umakniti stopnjo tajnosti interno, je bil, da je magnetogram nastal 31. julija, na vladi pa so se za oznako interno odločili šele 12. avgusta.

Po mnenju pooblaščenca tudi ni mogoče presoditi, da bi razkritje magnetograma imelo kakšne konkretne škodljive posledice za varnost države ali za njene politične ali gospodarske koristi, kot meni vlada. Tudi "narava dela članov vlade je takšna, da je njihovo delo izpostavljeno presoji javnosti, zato argumenti organa ne zdržijo resne pravne presoje", je med drugim zapisal informacijski pooblaščenec.

Naj vlada z magnetograma seje umakne oznako tajno, je vlado sicer že dvakrat pozvala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Poziv je najprej naslovila na vlado Alenke Bratušek, pozneje pa še na novo vlado. Gre za magnetogram seje vlade z 31. julija, ki vsebuje zapise poteka odločanja vlade o izbiri slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.