Kandidate za veleposlanike zaslišijo poslanci, člani odbora DZ-ja za zunanjo politiko, imenuje pa jih predsednik države. Foto: MMC RTV SLO
Kandidate za veleposlanike zaslišijo poslanci, člani odbora DZ-ja za zunanjo politiko, imenuje pa jih predsednik države. Foto: MMC RTV SLO

Članom parlamentarnega odbora za zunanjo politiko so se za zaprtimi vrati predstavili trije kandidati za nove veleposlanike v Bruslju, Beogradu in Ankari. Rado Genorio je kandidat za stalnega predstavnika pri Evropski uniji v Bruslju, dozdajšnji veleposlanik v Pragi Franci But bi se preselil v Beograd, Milan Jazbec pa kandidira za veleposlanika v Ankari. Vsi so dobili pristanek poslancev, je za Radio Slovenija poročala Sandra Brankovič Brecl.

Postopek imenovanja kandidatov je zaupen, dokler kandidati ne dobijo agremaja od države, v kateri bodo zasedli veleposlaniško mesto, ter podpisa predsednika Slovenije, ki imenuje veleposlanike. Kljub temu so neuradno že znana nekatera imena.

40 odstotkov naj bi bilo veleposlanic
Novi zakon o zunanjih zadevah je prinesel tudi nove usmeritve zunanjega ministrstva, ki se trudi doseči najmanj štiridesetodstotno zastopanost žensk na veleposlaniških položajih.

Prihodnji teden bo tako pred parlamentarni odbor stopila kandidatka za veleposlanico v Vatikanu Maja Lovrenčič Svetek. Pred leti je že bila veleposlanica na Slovaškem, in če bo potrjena tudi tokrat, bo slovensko veleposlaništvo v Vatikanu prvič vodila ženska. Pridružila se bo skoraj 20 drugim ženskam, ki kot veleposlanice zastopajo svoje države v Vatikanu.

Za veleposlanico v Parizu naj bi bila imenovana Veronika Stabej, v Tokiu Helena Drnovšek Zorko, v Braziliji, kjer Slovenija odpira novo rezidenčno veleposlaništvo, pa Milena Šmit.

Odpiramo nova veleposlaništva
Stalno veleposlaništvo bo naša država odprla še v Tirani, po neuradnih informacijah pa naj bi vlada zaradi pomembnih gospodarskih vezi razmišlja tudi o odprtju rezidenčnega veleposlaništva v Libiji.