Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Na vladi smo predstavili izhodišča za pokojninsko reformo in na njihovi podlagi potrdili podlage za začetek usklajevanj s socialnimi partnerji, ki jih bo v prvi fazi vodil sekretar z ministrstva za delo Igor Feketija. Prihodnji mesec bomo s socialnima partnerjema, se pravi z delodajalci in sindikati, te stvari predebatirali, nato začnemo uradni del pogajanj," je napovedal Mesec.

"Cilji pokojninske reforme so trije. Prvi je vzdržnost, drugi dostojnost pokojnin in tretji preglednost sistema. Vzdržnost pomeni, da je scenarij za pokojninsko reformo nastavljen, tako da bo sistem javnofinančno zdržal vse mogoče krize naslednja desetletja in da se lahko nanj vsak od nas 100-odstotno zanese," je še pojasnil in dodal, da je pokojninska reforma nastavljena tako, da nihče, ki bo izpolnil pogoje za upokojitev, ne bo pod pragom tveganja revščine.

Reforma, ki jo pripravljajo, po njegovih besedah predvideva scenarij za celotno naslednje desetletje do leta 2035. "Nastavljamo robusten sistem, v katerega se ne bo neprestano politično posegalo," je navedel in dodal, da bodo socialnim partnerjem predlagali zavezo, da se leta 2035 pregleda sistem, če sledi vzdržnosti in dostojnosti pokojnin ter preglednosti sistema in se pogovori o morebitnih dodatnih ukrepih. "Ampak reforma, kakršno smo predstavili, je mišljena, da sistem zdrži na dolgi rok," je prepričan minister za delo.

Mesec je dejal, da ukrepov še ne bo komentiral, socialni dialog pa bo po njegovih besedah potekal v drugi polovici letošnjega leta. Na začetku prihodnjega leta naj bi bila pokojninska reforma v parlamentarni proceduri "in takrat bo tudi končana". "Javnost bomo sočasno s tem, ko se s socialnimi partnerji dogovorimo o ukrepih, tudi obveščali o napredku in vsebini," je pojasnil.

Mesec predstavil pokojninsko reformo