Turkovo ministrstvo je zelo medlo pojasnilo, na podlagi česa so delili koncesije. Foto: BoBo
Turkovo ministrstvo je zelo medlo pojasnilo, na podlagi česa so delili koncesije. Foto: BoBo

Z vlade so sporočili, da so od državnega pravobranilstva zahtevali, da vloži tožbo za odpravo odločb o dodelitvi koncesije za izvajanje visokošolskih študijskih programov ''Mediji in novinarstvo'', "Sodobno proizvodno inženirstvo" ter "Okolje".
Svojo zahtevo je vlada Alenke Bratušek podkrepila s tem, da je minister Turk koncesije podelil, čeprav je imel pooblastila le za tekoče posle. "Odločitev o podelitvi koncesij predstavlja zelo pomembno odločitev vlade, ki posega v sistem javnega visokošolskega izobraževanja in ima pomembne javnofinančne učinke. Iz namena koncesij izhaja, da se le-te podeljuje le v primerih, ko proračunska sredstva dovoljujejo širjenje mreže visokošolskih zavodov," so zapisali.
Obenem pa so navedli, da država financira študijske smeri na zasebnih visokošolskih institucijah samo, če se koncesionarski programi ne izvajajo na javnih visokošolskih zavodih, kar pa pri navedenih programih po besedah vlade ne drži.
Pod kakšnimi pogoji je delil Turk?
Ministrstvo za visoko šolstvo je namreč pod vodstvom Žige Turka na začetku marca letos podelilo koncesije za tri visokošolske študijske programe. Najbolj žgoče vprašanje takrat je bilo, kakšni so pogoji, pod katerimi določen izobraževalni zavod dobi koncesijo.
Na ministrstvu pa so bili na vprašanja medijev o tej temi takrat zelo skopi in so podali le splošne odgovore, da razpis za podelitev koncesij predvideva nacionalni program visokega šolstva 2011–2020 in da je bil pripravljen na podlagi zakona o visokem šolstvu.