ŠOS poziva ministrstvo, da razpis nemudoma razveljavi in najprej poskrbi za zakonsko urejen sistem financiranja visokošolskih zavodov, ki bo transparenten, sistemski in bo predvsem omogočal stabilno delovanje slovenskih univerz ter njihovo izvajanje visokošolske dejavnosti. Foto: BoBo
ŠOS poziva ministrstvo, da razpis nemudoma razveljavi in najprej poskrbi za zakonsko urejen sistem financiranja visokošolskih zavodov, ki bo transparenten, sistemski in bo predvsem omogočal stabilno delovanje slovenskih univerz ter njihovo izvajanje visokošolske dejavnosti. Foto: BoBo
Borut Rončevič
Fakulteta za medije je v solasti inštituta, katerega ustanovitelj je zdajšnji direktor direktorata za visoko šolstvo Borut Rončevič. Foto: BoBo

Razpis, ki ga je vlada objavila prejšnji četrtek in se izteče danes, med drugim določa, da se bo koncesija podelila fakulteti, ki je še nima in ki izvaja dodiplomski in magistrski študij s poudarkom na medijih. Tem pogojem pa, kot poroča časnik Delo, po javno dostopnih podatkih ustreza le fakulteta za medije.

Pri tem je zanimivo, da je Fakulteta za medije v solasti Fakultete za uporabne družbene študije in Inštituta za interdisciplinarna ter aplikativna raziskovanja, katerega soustanovitelj je Borut Rončevič, ki danes opravlja funkcijo direktorja direktorata za visoko šolstvo, poroča časopis Delo. Inštitut pa je obenem tudi ustanovitelj Fakultete za uporabne družbene študije.

Poleg Rončeviča so med ustanovitelji inštituta tudi Matej Makarovič, Matevž Tomšič in Janez Povha. Rončevič se je sicer kot lastnik inštituta umaknil januarja zaradi navzkrižja interesov z opravljanjem funkcije direktorja direktorata za visoko šolstvo.

ŠOS Turka poziva, naj razpis nemudoma razveljavi
V Študentski organizaciji Slovenije so nad razpisom ogorčeni in ministra za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Žigo Turka pozivajo, da razpis nemudoma razveljavi in poskrbi za zakonsko urejen sistem financiranja visokošolskih zavodov. V ŠOS-u pravijo, da so začudeni nad nenadno potrebo po novih koncesioniranih programih, še posebej ob upoštevanju siceršnjega varčevanja vlade v odhodu na področju visokega šolstva.

Prepričani so, da namerava v času opravljanja tekočih poslov brez tehtnih argumentov podeliti še nekaj državnih koncesij zasebnim visokošolskim zavodom za izvajanje novih študijskih programov, med drugim tudi dvema, ki trenutno še nimata koncesije.

Še bolj kot sam razpis jih preseneča vsebina razpisa za prijavo programa za področje družboslovja, pravijo in opozarjajo, da je vlada ob letošnjem razpisu za vpis na visokošolske zavode na predlog ministrstva za izobraževanje zmanjšala vpis prav na družboslovju za 20 odstotkov, s pojasnilom, da obstaja t. i. presežek diplomantov družboslovja. Zato so na ŠOS-u še toliko bolj presenečeni nad naglico podeljevanja novih koncesij na področju, kjer novih programov in povečanja vpisnih mest ne potrebujemo.

PS: Razpis prilagojen Fakulteti za medije; gre za vračanje uslug
Oglasili so se tudi v Pozitivni Sloveniji, kjer so prepričani, da je razpis prikrojen za točno določene zasebne visokošolske zavode oz. Fakulteto za medije. Pri tem v PS-ju menijo, da ni nepomembno, da je bil soustanovitelj te fakultete tudi Borut Rončević, direktor direktorata za visoko šolstvo na ministrstvu za izobraževanje. V PS-ju zato - po njihovem mnenju upravičeno - domnevajo, da gre za podeljevanje uslug "ožjemu krogu sodelavcev, dokler je to še mogoče". Nikakor pa ne sodi v sklop "tekočih poslov".

Ministra in vlado pozivajo, da dobro premislijo, saj obstaja veliko tveganje, da bodo ob nadaljevanju izvajanja razpisa in morebitni podelitvi koncesij oškodovali državo.

Proti razgradnji visokega šolstva
Tudi v odboru za pravično in solidarno družbo nasprotujejo razgradnji javnega visokega šolstva v Sloveniji, ki "smo mu priče že dalj časa", vrhunec pa je dosegla v letih 2012 in 2013 z drastičnim zmanjšanjem proračunskih sredstev za visoko šolstvo, poudarjajo. Od nastajajoče nove vlade zato pričakujejo, da definira svojo vizijo razvoja visokega šolstva in javno visoko šolstvo uvrsti med prioritetna razvojna področja.