STA je brez plačila za javno službo že 179 dni. Foto: BoBo
STA je brez plačila za javno službo že 179 dni. Foto: BoBo

Predujem se mora nakazati v treh dneh od dneva, ko direktor STA pooblaščenim osebam Ukoma omogoči vpogled v zahtevano dokumentacijo in če bo do takrat podpisana pogodba o opravljanju javne službe, je Ukom sporočil po skupščini STA-ja. Mineva 179. dan brez vladnega plačila za javno službo STA-ja.

Skupščina STA je tako, so navedli na Ukomu, potrdila predloge sklepov, ki jih je sprejela vlada kot edini ustanovitelj STA. Direktor agencije Bojan Veselinovič mora pooblaščenim osebam Ukoma takoj omogočiti vpogled v podatke in informacije o notranji organizacijski in računovodsko-finančni strukturi izvajanja poslovnih procesov ter jim omogočiti vpogled v vso dokumentacijo o finančnem poslovanju od 28. junija 2011, so še navedli na Ukomu.

STA: Šele z današnjim sklepom je Ukom dobil pooblastilo vlade za vpogled v dokumentacijo

"STA bi vse poslovne podatke in listine posredoval družbeniku že zdavnaj, če bi jih ta zahteval po zakoniti poti," je v izjavi za javnost, ki jo je STA medijem poslal po skupščini, dejal Veselinovič in dodal, da je vlada pooblastilo za vpogled v dokumentacijo Ukomu dala šele s sklepom, sprejetim na današnji skupščini STA, ki jo je sklical on sam. Zahtevana dokumentacija STA-ja je že od aprila letos v vladnem poslopju, so še spomnili v agenciji in dodali, da je bila skupščina sklicana zaradi tega, ker so na vladni strani trdili, da ne vedo, kje je poslana dokumentacija STA.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Ko nam bo Ukom posredoval infromacijo o tem, katere podatke o našem poslovanju v minulem desetletju želi dobiti in na kakšen način, jim jih bomo posredovali. S tem nimamo nikakršnih težav, saj je naše poslovanje transparentno in sproti pregledovano od pooblaščenih revizorjev in z notranjimi revizijami. Vsakič se z letnim poročilom seznani tudi Državni zbor," je ob tem še ponovil Veselinovič.

Kot so na Ukomu zapisali, je vlada vezavo financiranja javne službe na opravljen obseg storitev javne službe, ki se izvajajo v skladu s poslovnim načrtom STA, sprejela zato, da se okrepi obseg opravljanja storitev javne službe STA.

STA je po že drugi ustavitvi financiranja v manj kot letu dni v takšni situaciji, ko je ogrožen njen obstoj, zato bo znotraj spoštovanja zakonskih določb storila vse, da zagotovi sredstva in prepreči propad družbe.

Bojan Veselinovič

Na STA-ju pa odgovarjajo, da bodo še naprej aktivni pri usklajevanju in dogovarjanju za iskanje rešitev, "ki bodo usklajene z željami predstavnika Republike Slovenije in hkrati skladne z veljavnimi normativnimi akti – vse za zagotovitev izpolnjevanja nalog in zakonsko predpisano zagotovitev finančnih sredstev za dejavnost STA". "V okviru tega čakamo tudi na pogodbo o opravljanju javne službe, ki jo je direktor Ukoma napovedoval za ta teden že na sestanku z vodstvom STA minuli četrtek," je dodal Veselinovič in poudaril, da sedmi protikoronski zakon nalaga financiranje STA-ja v skladu s sprejetim poslovnim načrtom v tem letu, ne glede na to, ali je pogodba sklenjena ali ne.

Na Ukomu so sicer vodstvu agencije znova očitali njegove poteze. "Odziv vodstva agencije, ki je vladno zahtevo po poročilu o porabi davkoplačevalskega denarja interpretiralo kot poseg vlade v uredniško politiko in/ali kot poskus podrejanja agencije določeni politiki, je bil neprofesionalen in neodgovoren do zaposlenih na STA-ju. Bil pa je tudi zavajajoč, kar najostreje obsojamo," so zapisali in "izrazili zaskrbljenost" nad ravnanjem vodstva STA-ja, "ki tudi za ceno likvidnostnih težav, v katerih se je zaradi tega znašla agencija, še naprej problematizira izpolnjevanje določil Pogodbe o opravljanju javne službe," so še zapisali.

Na skupščini so sklenili Veselinoviču dati navodilo, da takoj, najpozneje pa v 48 urah po sprejetju sklepa, umakne tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe. Na STA-ju odgovarjajo, da se bo glede umika tožbe vodstvo posvetovalo s pravno stroko. Foto: MMC RTV SLO
Na skupščini so sklenili Veselinoviču dati navodilo, da takoj, najpozneje pa v 48 urah po sprejetju sklepa, umakne tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe. Na STA-ju odgovarjajo, da se bo glede umika tožbe vodstvo posvetovalo s pravno stroko. Foto: MMC RTV SLO

Prav tako so na skupščini sklenili Veselinoviču dati navodilo, da takoj, najpozneje pa v 48 urah po sprejetju sklepa, umakne tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe, ki se vodi na Okrožnem sodišču v Ljubljani, ter pošlje elektronsko potrdilo o umaknjeni tožbi na Ukom.

Na STA-ju odgovarjajo, da se bo glede umika tožbe vodstvo posvetovalo s pravno stroko. "Takoj ko bo Ukom nakazal predujem v višini 845.000 EUR, bomo umaknili vloženo začasno odredbo, saj od tistega trenutka ne bo več ogrožena likvidnost našega poslovanja," je še pojasnil direktor STA Veselinovič.

Vlada problematizira, da so vsebine namenjene naročnikom

Po seji so na vladi zapisali, da je STA možnosti zagotavljanja širokega dostopa javnosti do informacij, ki jih je omogočil razvoj digitalizacije v zadnjih 30 letih, ne izkorišča v polnem obsegu. Bistveni del njenih spletnih vsebin ostaja zaklenjen in proti plačilu namenjen le naročnikom. Na spletnih straneh STA je tako brez plačila možen le dostop do kratkih uvodov novic, zato večina javnosti svojo pravico do obveščenosti udejanja tako, da prebira spletne portale drugih medijskih ponudnikov, ki prek plačevanja tržnih storitev, ki jih ponuja STA, brezplačno zagotavljajo celotne povzetke novic, so zapisali.

Vlada je vezavo financiranja javne službe na opravljen obseg storitev javne službe sprejela zato, da se okrepi obseg opravljanja storitev javne službe STA, so pojasnili. "Če bi nadomestilo za opravljanje storitev javne službe vlada tako kot doslej zagotavljala vnaprej, bi se odpovedala edinemu mehanizmu, ki ji omogoča preverjanje, v kakšni meri je bil poslovni načrt STA dejansko uresničen, niti ne bi mogla STA spodbuditi k njegovemu večjemu uresničevanju," so nadeli.

V DNS-ju opozarjajo na izsiljevanje

Nad dogajanjem so še vedno zaskrbljeno v Društvu novinarjev Slovenije. Dodatno pogojevanje plačila javne službe STA s povečevanjem nadzora direktorja Ukoma nad poslovanjem STA razumejo kot izsiljevanje. Poleg tega sklepi skupščine predvidevajo podpis pogodbe, čeprav ta v skladu z zakonodajo za financiranje za 2021 ni pogoj.

Opozarjajo tudi, da je STA, katere ustanoviteljica je že dokazala svoj sovražen odnos do javnega medija, v podrejenem položaju, zato je veliko vprašanje, kakšne nadaljnje, in morda tudi nesprejemljive zahteve, bo pogodba vsebovala. STA naj bi tudi povečevala količino vsebin v prosti uporabi, ob čemer je po oceni DNS posebej zaskrbljujoča prosta uporaba fotografij, kar razvrednoti vrednost avtorskega dela fotoreporterjev.

V soboto je sicer začela veljati vladna uredba o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije. Uredba določa, da mora STA v okviru javne službe objavljati povzetke novic v slovenskem jeziku, tako da so ti jasno ločeni od celotnih novic, ki jih agencija prodaja medijskim in drugim naročnikom, in brezplačno dostopni vsem pod enakimi pogoji.