"Modernizacija obstoječega pokojninskega sistema v Sloveniji je nujna zaradi zagotavljanja finančne vzdržnosti sistema v naslednjih letih. Zagotavljanje trenutne ravni pokojnin po letu 2016 brez sprememb ne bo mogoče," pravijo na vladi. Foto: BoBo
Seja
V DZ-ju bodo zakone obravnavali po rednem postopku. Foto: MMC RTV SLO
O reformah si niti vlada ni enotna

Vlada je določila besedila predlogov treh zakonov, ki sodijo v paket reform pokojninske in delovne zakonodaje, so zapisali na splretni strani. Ob tem poudarjajo "svojo zavezanost k socialnemu dialogu, zato bo dialog s socialnimi partnerji intenzivno potekal naprej, tudi v času parlamentarne procedure."

Gost nocojšnjih Odmevov bo minister za delo Andrej Vizjak. Spremljajte nas na TV Slovenija 1 ali pa na www.rtvslo.si.

Premier Janez Janša je pred dnevi zatrdil, da ni vprašanja, v katerem se ne bi bilo mogoče uskladiti. Potrditev reform na vladi po Janševih besedah ne pomeni, da se pri pogajanjih kar koli spreminja. Prav tako bo mogoče v postopku v DZ-ju še sprejeti spremembe, je dejal v torek na sestanku vrha koalicije s predstavniki Ekonomsko-socialnega sveta.

Kakšna bo pokojninska reforma?
Zdaj je v besedilu predlagane pokojninske reforme zapisano, da se bo upokojitvena starost tako za moške in ženske z najmanj 15 let zavarovalne dobe dvignila na 65 let, minimalna starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine pa bo 60 let ob sočasnem izpolnjevanju 40 let pokojninske dobe. Predlog zakona uvaja bonus za tiste, ki ostanejo v zaposlitvi tudi po dopolnjeni polni pokojninski dobi.

Delna upokojitev bo po novem omogočena vsem in ne le osebam, ki imajo sklenjeno delovno razmerje, kar pomeni, da bo delna upokojitev mogoča tudi za druge kategorije zavarovancev (npr. samozaposlene, kmete itd.). Prav tako bo v primeru delne upokojitve omogočen fleksibilen delovni čas ob zakonski ureditvi dnevnega minimuma.

Spremembe za zaposlene
V predlogu Zakona o delovnih razmerjih je predvidena notranja fleksibilnost, da se lahko v času trajanja delovnega razmerja delavcem naloži tudi opravljanje drugega dela, če ta možnost ni drugače dogovorjena v kolektivni pogodbi. Pri poskusnem delu se ureja možnost redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca, in sicer z razlogom neuspešno opravljenega poskusnega dela delavca s sedemdnevnim odpovednim rokom. Poenostavljajo se tudi disciplinski postopki.

V predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela pa ukinjajo obvezne prijave prostega delovnega mesta na zavod za zaposlovanje, saj se s tem zamegljuje dejanska ponudba prostih del. Uvajajo tudi možnost začasnega in občasnega dela brezposelnih, starejših od 50 let in upokojencev. V prvotnem predlogu so sicer nameravali občasno delo razširiti za vse brezposelne.

Bodo pa znižali denarno nadomestilo za primer brezposelnosti, saj predlagajo, da se odmerni odstotek iz 80 odstotkov zniža na 70 odstotkov v prvih treh mesecih upravičenosti.

Semolič: Reform ni mogoče sprejemati "na juriš"
Sindikati že vseskozi opozarjajo na negativne posledice, ki jih prinaša hitro sprejemanje zakonov. Tako so v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije v torek opozorili, da so reforme zahtevne in jih ni mogoče sprejemati "na juriš". Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je zaradi načina dela vlade omenjal celo možnost protestnega shoda. Delodajalci po drugi strani mislijo, da predlagana reforma trga dela predvideva še bolj tog trg dela od zdajšnje ureditve. Predlog reforme ne prinaša večje prožnosti, kar sta obljubljala tako premier kot minister za delo, so bili kritični v torek.

Vlada je ustanovila medresorsko delovno skupino za reševanje problematike izbrisanih. Njena naloga je pripraviti rešitve, kot jih je Sloveniji junija naložila sodba velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice. Za vodjo skupine pa so imenovali državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Roberta Marolta, v skupini so še: Bojan Trnovšek, Helmut Hartman, Božo Cerar, Patricia Čular, Boštjan Tratar in Ksenija Mihovar Globokar.
O reformah si niti vlada ni enotna