Foto:
Foto:
Novelo zakona je predstavil minister Kopač.
Obnova se je že začela.
Tla v Posočju se še niso umirila.

Vlada predlaga, da se oškodovancem, ki jim je že potres leta 1998 poškodoval objekte in so bili takrat upravičeni do sredstev državne pomoči, v celoti zagotovijo sredstva za obnovo.

Za obnovo tri milijarde tolarjev
Minister za okolje Janez Kopač je povedal, da bodo vsi ostali oškodovanci, katerih objekti leta 1998 niso bili poškodovani, deležni državne pomoči v skladu z že veljavnim zakonom za odpravo posledic naravnih nesreč. Stroški popotresne obnove naj bi znašali predvidoma dobre tri milijarde tolarjev.

Novela tudi predvideva, da bo posojilo tistih, ki so najeli kredit pri stanovanjskem skladu in z njim poleg državne pomoči obnovili objekte po potresu leta 1998, od 1. januarja letos brezobrestno.

Nadomestna gradnja se mora začeti takoj
Pri porušenih objektih ali tistih, ki so neprimerni za bivanje, je potrebno brez odlašanja izvesti nadomestno gradnjo ali rekonstrukcijo. Po besedah Kopača se lahko začne graditi nadomestna gradnja brez pridobljenega gradbenega dovoljenja v primeru, da za njihovo izvedbo poskrbi državna tehnična pisarna.

Ugodnosti za donatorje
Vlada pa bo za prejete prostovoljne prispevke - donacije pravnih in fizičnih oseb odprla poseben prehodni račun, namenjen za obnovo Posočja. Pravnim osebam, ki bodo nakazale sredstva prek tega računa, se bo za ta prispevek znižala davčna osnova. Fizičnim osebam pa se bo nakazan prispevek upošteval kot olajšava pri odmeri dohodnine.

Več denarja za hitrejši razvoj Posočja
Spremembe zakona se sicer nanašajo tudi na razvojno pomoč Posočju, ki naj bi se v prihodnjem letu in v letu 2006 povečala z zdajšnjih 400 milijonov tolarjev letno na 550 milijonov tolarjev v letu 2005 in 500 milijonov tolarjev v letu 2006. Obdobje trajanja ukrepov razvojne pomoči Posočju pa naj bi se podaljšalo do leta 2013. Od leta 2007 do 2013 je tako na voljo dodatnih 2,2 milijarde tolarjev.

Zakon o popotresni obnovi objektov in spodbujanju razvoja v Posočju je bil po nujnem postopku sprejet po potresu leta 1998. Dogodki minulih dni pa zahtevajo odločnejše, predvsem pa hitrejše ukrepanje.

Močna popotresna sunka
Posočje sta sicer malo pred poldnevom stresla potresna sunka z močjo 2,7 in 2,0 stopnje po Richterjevi lestvici.

Pristojne komisije v zgornjem Posočju so do zdaj pregledale že več kot tisoč objektov, ki jih je minuli teden poškodoval potres. Za 136 stanovalcev objektov, za katere so ugotovili, da so nevarni za bivanje, so že našli nadomestna bivališča.

Na območju Bovca so včeraj porušili tri hiše, na rušenje pa jih čaka še 15. Danes pa so se že začela obnovitvena dela na strehah in dimnikih.