Foto:
Foto:

To je prvi korak na poti oblikovanja tako imenovanega drugega bančnega stebra. NKBM bo svojo mrežo razširil s 550 poštnimi okenci po Sloveniji in tako obvladoval 13,4-odstotni tržni delež.

Združitev do konca leta
To se bo zgodilo s podpisom pogodbe o prenosu 55 odstotkov državnega deleža v PBS-u na NKBM, ki je trenutno navzoča predvsem na Štajerskem in Primorskem.

Odločitev bo pomembno pripomogla h konsolidaciji slovenskega bančnega sektorja, je prepričan državni sekretar na finančnem ministrstvu Sibil Svilan.

S to povezavo se bo mariborska banka utrdila na drugem mestu med slovenskimi bankami, vsi združevalni postopki naj bi bili končani do konca leta. V steber naj bi bili predvidoma vključeni tudi Zavarovalnica Sava in Zavarovalnica Maribor.

Nova resolucija za prenovo prometa
Vlada je sprejela tudi Resolucijo o prometni politiki, po kateri naj bi do leta 2012 odpravili neskladja v razvoju prometnega sistema, do leta 2020 pa zagotovili uporabniku prijaznejši, kakovostnejši in celovitejši prometni sistem.

Resolucija Predvidljivo v skupno prihodnost začrtuje popolnoma novo smer na prometnem področju, je pojasnil prometni minister Marko Pavliha. Med glavnimi cilji so preusmeritev prometa z osebnih vozil na javni potniški promet, učinkovita oskrba gospodarstva, bolj racionalna uporaba infrastrukture in varovanje okolja.

Novak vodi stanovanjski sklad
Vlada je za novega direktorja Stanovanjskega sklada imenovala dosedanjega državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu Jožeta Novaka.

Po programu, ki ga je Novak predstavil, bo sklad dobil nove naloge, med drugim bo zagotavljal tudi več najemnih stanovanj. Ker bo dela več, se bo Novaku jeseni pridružil še en član uprave, razpis zanj bo objavljen avgusta.