Alojza Šteinerja je zamenjal Dobran Božič. Foto: BoBo
Alojza Šteinerja je zamenjal Dobran Božič. Foto: BoBo
Rado Bohinc
Rada Bohinca so razrešili z mesta predstavnika vlade v upravnem odboru Evro-sredozemske univerze. Foto: BoBo

Na zamenjavo so se odzvali tudi v Sindikatu vojakov Slovenije, kjer zamenjavo pozdravljajo, saj so si zanjo že dalj časa prizadevali. Pričakujejo, da se bodo izboljšale razmere na področju spoštovanja pravic vojakov, sami pa so pripravljeni sodelovati v "pozitivnem duhu".
V vladnem gradivu je sicer zapisano, da je Božič v dozdajšnji vojaški karieri poveljeval 10. motoriziranemu bataljonu ter 1. brigadi, v letih 2007 in 2008 pa je bil namestnik poveljnika poveljstva sil.

Med drugim je leta 2007 poveljeval tudi največjemu kontingentu Slovenske vojske Kfor 15 na Kosovu, lani pa slovenskemu kontingentu Isaf 15 v Afganistanu. Božič je tudi veteran vojne za Slovenijo, za zasluge v Slovenski vojski pa je bil odlikovan s srebrno medaljo Slovenske vojske, bronasto medaljo generala Maistra in bronasto medaljo Slovenske vojske, so sporočili iz vlade.

Boštjan Perne je leta 1999 diplomiral na fakulteti za družbene vede. Leta 1998 je v okviru služenja vojaškega roka končal Šolo za častnike vojnih enot. Po končanem šolanju se je leta 1999 zaposlil v obveščevalno-varnostni službi. Tam je kariero začel kot analitik, pozneje pa vodil oddelek, sektor in urad. Deloval je predvsem na obveščevalnem področju.

V mednarodnih operacijah in misijah je sodeloval trikrat, tudi kot načelnik Nacionalne obveščevalne celice. Za svoje delo je prejel več odlikovanj, med drugim tudi bronasto in srebrno medaljo Slovenske vojske ter bronasto medaljo generala Maistra.

Brez sedeža ostal tudi Bohinc
Vlada je na današnji seji razrešila tudi Rada Bohinca z mesta predstavnika vlade v upravnem odboru Evro-sredozemske univerze in na njegovo mesto imenovala geopolitičnega strokovnjaka Larisa Gaiserja. Ta bo v upravni odbor imenovan s petkom, so še zapisali v uradu vlade za komuniciranje.