Izhodna strategija ima številne vidike. Foto: MMC RTV SLO
Izhodna strategija ima številne vidike. Foto: MMC RTV SLO
Pokojninska reforma
Delali bomo vse dlje. Foto: MMC RTV SLO

Kaj za delavce pomenijo nižji stroški dela? Kratkoročni ukrepi naj bi med drugim posegli v povračilo potnih stroškov, plačevanje dopusta in dodatka za delovno dobo, nižja bodo tudi bolniška nadomestila za vse, ki bodo bolniškem dopustu dlje kot 25 dni.

Po drugi strani pa vlada napoveduje povišanje denarnih nadomestil brezposelnim, povečala pa bo tudi njihovo dostopnost, saj bodo po novem do njih upravičeni tudi tisti, ki so bili zaposleni za določen čas.

Socialna kapica - skrb za bogate?
Konkurenčnost podjetij naj bi povečali s t. i. socialno kapico, kar pomeni postavitev zgornje meje zavarovalnih osnov za socialne prispevke pri najvišji pokojninski osnovi. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je ob tem dejal, da gre za največjo napako izhodne strategije, saj naj bi v bistvu predstavljala skrb za bogate, je poročal Radio Slovenija.

Čez pet let pokojninska reforma
Novih davkov vlada ne načrtuje, z izjemo nepremičninskega. Čez pet let naj bi začela veljati tudi pokojninska reforma, ki med drugim prinaša povišanje minimalne starosti za upokojitev, izenačitev pogojev glede na spol in predčasno upokojitev na težjih delovnih mestih.

Javni sektor: na leto 1.600 zaposlenih manj
Kot je znano, strategija, ki jo je vlada sprejela v četrtek, predvideva tudi fiskalno konsolidacijo z znižanjem javnofinančnega primanjkljaja za okoli 400 milijonov evrov na leto oziroma 1,2 milijarde evrov v treh letih. Ta cilj naj bi dosegli z reorganizacijo javnega sektorja, kjer naj bi se tudi zmanjšalo število zaposlenih, in sicer za odstotek oziroma 1.600 uslužbencev na leto.

Ekonomski interes pred nacionalnim
Da bi država znižala svoj dolg, bo prodajala tudi deleže v podjetjih, pri čemer naj bi po besedah ministra za razvoj Mitje Gasparija retorika ekonomskega interesa zamenjala retoriko nacionalnega interesa. Prav tako naj bi država odprodala določene naložbe, in sicer prek nastajajoče javne agencije za upravljanje kapitalskih naložb. Ta bo naložbe predvidoma razdelila na strateške, ki bodo ostale v lasti Republike Slovenije, in portfeljske, ki bodo prodane.

Država do deležev Kada in Soda
Predvideno je tudi, da naj bi skladno s še nejavnim zakonom o preoblikovanju Kapitalske družbe ter prenosu pravic in pooblastil Družbe za svetovanje in upravljanje na Slovensko odškodninsko družbo Republika Slovenija postala lastnica deležev, ki jih imata Kad in Sod v NLB-ju in Zavarovalnici Triglav.

V obdobju dveh let pa naj bi z enostransko izjavo volje pridobila tudi pravico do prevzema vseh delnic ali deležev, ki jih imata Kad in Sod v NKBM-u, Aerodromu Ljubljana, Luki Koper, Telekomu, Petrolu, Krki, Pozavarovalnici Sava in Posebni družbi za podjetniško svetovanje.

Izhodna strategija zdaj roma v državni zbor, ki jo bo na izredni seji obravnaval prihodnjii teden.