Pravnik Peter Jambrek po poročanju Dela soustanavlja dve novi fakulteti. Foto: BoBo
Pravnik Peter Jambrek po poročanju Dela soustanavlja dve novi fakulteti. Foto: BoBo
Za zasebne visokošolske zavode ni krize?

Na svoji zadnji seji je Janševa vlada, ki sicer opravlja le tekoče posle, sprejela sklep o razpisu za podelitev koncesij za izvajanje visokošolskih študijskih programov prve in druge stopnje ter imenovala komisijo za izbirni postopek.

Koncesije za redni študij bodo tako dodelili visokošolskim zavodom na področjih vede o živi naravi, tehnike in družbenih ved. Enemu zavodu pa poleg tega še koncesijo za podiplomski program na področju družbenih ved.

Ob tem se poraja vprašanje, zakaj se podeljuje nove koncesije na področju družboslovja, če je prav na tem področju ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) za petino zmanjšalo število vpisnih mest.

Omenjeno vprašanje je na MIZKŠ naslovila TV Slovenija, vendar je bil odgovor ministrstva precej skop, da razpis za podelitev koncesij predvideva nacionalni program visokega šolstva 2012 -2020.

"Če bi država ravnala v skladu z nacionalnim programom, bi morala zvišati sredstva za visoko šolstvo. To je veliko sprenevedanje. Povsem očitno je, da skušajo zaščititi ljudi, ki imajo privatne inštitucije oziroma jim zagotoviti dober denar. To se je dogajalo že z razpisi, pika na i so pa koncesije", je zadevo za TV Slovenija komentiral rektor mariborske univerze dr. Danijel Rebolj.

Ali bo koncesija namenjena novi Jambrekovi fakulteti?
Po poročanju Dela pravnik Peter Jambrek soustanavlja dve novi fakulteti, v dveh obstoječih pa je prav tako soustanovitelj, obe pa prejemata tudi koncesnino. Čeprav kot opozarja Delo, ne delujeta povsem tako, kot bi si predstavljali za izobraževalne in raziskovalne ustanove.

Peter Jambrek je soustanovitelj Evropske pravne fakultete (EPF) v Novi Gorici ter Fakultete za državne in evropske študije (FDŠ). FDŠ, ki ima nekaj manj kot tisoč študentov, naj ne bi zaposlovala nobenega predavatelja za polni delovni čas, EPF pa ima pri 850 študentih zaposlenega le enega predavatelja. FDŠ je bilo lani namenjenih 890.000 evrov koncesnine, EPF pa 1,1 milijona evrov.

Novi Jambrekovi izobraževalni ustanovi sta Fakulteta za finance, ki še čaka na dovoljenje za ustanovitev zavoda od Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), medtem ko ga je Fakulteta za slovenske in mednarodne študije dobila lani novembra. Ta pa bo morda tista, ki bo dobila "družboslovno" koncesnino, ki jo namerava podeliti strokovna komisija, če se bo potegovala na razpisu.

Za zasebne visokošolske zavode ni krize?