Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je poudaril, da vlada na njihove stavkovne zahteve sploh ni odgovorila, iz njenega odgovora pa je mogoče tudi razbrati, da jim ne priznava pravice do stavke. Pri tem je poudaril, da zakon o stavki eksplicitno zahteva, da se takoj, ko je stavka napovedana, začnejo iskati rešitve za rešitev spora.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so prepričani tudi, da vladni argumenti, zakaj stavka ne bo plačana, ne vzdržijo. Po Štrukljevih navedbah se namreč njihove zahteve vežejo na kršitve podpisanih dogovorov, in če delodajalec te krši, mora stavko plačati.

Tako še ni prišlo do razreševanja vprašanja plač v spodnji tretjini plačne lestvice, kamor spadajo tudi pomočnice vzgojiteljic, ki imajo začetno plačo nižjo od minimalne. Že lani spomladi so namreč z vlado podpisali dogovor, da bodo to vprašanje razrešili, je pojasnil Štrukelj.

Poudaril je, da se je s stavko, ki naj bi se začela 9. marca, strinjalo 37.248 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Sicer pa se po njegovih besedah njihove stavkovne zahteve v ničemer ne nanašajo na napoved dviga plačnih razredov za zdravnike, ampak na dosedanja zvišanja plač v zdravstvu, policiji in vojski, ki so sicer upravičena, niso pa takšnih zvišanj bili deležni v vzgoji in izobraževanju. Tako so po njegovih navedbah v zadnjih petih, šestih letih plače v vzgoji in izobraževanju rasle trikrat počasneje kot v omenjenih delih javnega sektorja, največja razlika pa je nastala prav v času zadnje vlade.

Njihove zahteve pa se, je še pojasnil, vežejo tudi na vrednotenje dela v epidemiji, kjer so izjemno velike obremenitve, veliko je bolniških dopustov in karanten. Vladno stran so k pogovorom o tem povabili že pred letom in pol, a za to doslej ni bilo nobene pripravljenosti, je še dodal.

Sviz: Vlada podcenjuje zaposlene