Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na srednem shodu ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober so protestniki izrazili nasprotovanje predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar pa je ob tem kritiziral svetovalko predsednice republike Biserko Marolt Meden, nekdanjo predsednico društva Srebrna nit, ki je sodelovala pri pripravi omenjenega zakona.

Pred predsedniško palačo so udeleženci shoda vzklikali "hočemo življenje", Rupar pa je pozval, da je treba Biserko Marolt Meden "odstraniti" in da bi bil "take svetovalke vesel le Hitler v nemškem rajhu". "Nacisti so pomagali duševno prizadetim in nato starejšim v prehitro smrt," je med drugim na shodu izjavil Rupar.

Udeleženci shoda pa so pred DZ tudi prinesli nagačene ujede in mrtvega goloba.

Na Ruparjeve pozive sta se v sredo odzvali predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. V četrtek pa tudi iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba, da sicer premier in ministri podpirajo javno in svobodno izražanje mnenj ter pravico do mirnih protestov, vendar: "V luči včerajšnjega shoda pa poudarjamo, da ima vlada ničelno toleranco do širjenja in spodbujanja sovražnega govora v družbi, in ga najostreje obsojamo. Politična propaganda, ki temelji na manipulaciji in zavajanju javnosti z uporabo neprimernih vizualnih elementov in sovražne retorike, je neprimerna in spodkopava demokratičen dialog v državi. Tovrstna praksa je za družbeno klimo škodljiva in nesprejemljiva, zato se vlada v dialog s takšnimi posamezniki in skupinami ne bo vključevala."

Predsednica DZ-ja odpovedala dogovorjeni sestanek z Ruparjem

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je v izjavi za medije, po poročanju STA-ja, pojasnila, da je odpovedala sestanek, dogovorjen za 16. maja, s predsednikom Inštituta 1. oktober Pavlom Ruparjem, in poudarila, da za teptanje dostojanstva, kakršnemu smo bili priča na srednem shodu upokojencev, v državnem zboru ni prostora.

"Moja vrata, torej vrata predsednice državnega zbora, so ljudem, ki počnejo takšne stvari, zaprta. Pa ne zaradi legitimnosti njihovih zahtev, ampak zaradi nelegitimnosti takšnih posameznikov," je dejala in dodala, da si v DZ-ju želijo dostojnega in spoštljivega komuniciranja ter kritičnega, tudi ostrega predstavljanja mnenj, ne pa žaljivosti in "spuščanja pod mejo vedno globlje". Prav tako ne smemo dopuščati sovražnega govora, ki se lahko zelo hitro sprevrže v fizično nasilje. Svoboda govora, je dodala, sega do tja, kjer se začne svoboda drugega.

"Včerajšnji dogodki na Trgu republike, uporabljena retorika in teptanje človeškega dostojanstva so bili razlog, da smo v Gibanju Svoboda pred skoraj natanko letom dni stopili na politični parket. Kolikor mi je znano, je celoten državni vrh, predsednica republike in tudi predsednik vlade, odrekel legitimnost tako organizatorjem kot podpornikom včerajšnjega shoda," je še dejala in poudarila, da DZ zlorabi svobode govora ne sme dajati nobene vloge.

Vrata pri predsednici so zaprta

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v četrtek znova obsodila besede Pavla Ruparja in poudarila, da so zanj tudi pri njej zaprta vrata.

"Pavla Ruparja že prej nisem želela sprejeti. Po njegovih izjavah, ki so bile brutalno sovražne, pa ima vrata pri meni za nekaj časa zagotovo zaprta," je dejala.

Ruparjev odziv

Rupar je v večernem odzivu na obsodbe političnemu vrhu očital dvoličnost, obenem pa med drugim zapisal, "da je vesel, da so odpovedali napovedana vabila v njihove razkošne palače". "Osebno mislim, da vabila niso nikoli bila iskrena in da ste jih v padcu podpore izrabili zgolj za samopromocijo," je poudaril.

Ob tem jih je pozval, da naj začnejo delati zakone v dobro ljudi. "Žal mi je, da po enem letu in po vaših izvolitvah niste storili ničesar za dobro ljudi," je navedel in dodal, da bodo njihova in njegova dejanja presojali ljudje.

Obsodbe Gibanja Svoboda

V Gibanju Svoboda zavračajo in ostro obsojajo vsakršno komunikacijo, ki je sovražno nastrojena in vsebuje elemente sovražnega govora. Po njihovem mnenju je Rupar z izjavami v sredo vnovič potrdil, "da se namesto argumentirane in konstruktivne razprave, s katero lahko oblikujemo rešitve za našo družbo, raje poslužuje sovražnega govora, diskreditacije in ne nazadnje manipulacije".

Ob Ruparjevi napovedi ustanavljanja nove upokojenske stranke pa želijo poudariti, da slovenski politični prostor ne potrebuje dodatnih igralcev, ki bodo svoje politike in delovanje utemeljevali na sovražnosti in izključevanju.

Levica: Rupar izkorišča nezadovoljstvo upokojencev

Na Ruparjeve pozive k odstranitvi Biserke Meden Marolt sta se odzvala tudi koalicijska stranka Levica in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

"Da si Rupar dovoli primerjati delovanje Biserke Marolt Meden z delovanjem nacistov, ne pove ničesar o njej in popolnoma vse o njem. Pavel Rupar je iz politične osame obujen nastopač, nastavljen zato, da izkorišča nezadovoljstvo upokojencev, da obračunava s političnimi nasprotniki desnice. Ampak Ruparju ne gre za starejše, nič bolj, kot mu je šlo, ko je še imel aktivno politično kariero v času, ko je SDS na oblasti izvrševal neoliberalne in antisocialne politike," so med drugim zapisali v Levici. In upokojencem sporočili: "Pavel Rupar potrebuje vas, ampak vi za izražanje svojih legitimnih zahtev ne potrebujete njega!"

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Maljevac: Rupar je v posmeh civilizirani družbi

Minister za solidarno prihodnost Maljevac najostreje obsoja Ruparjeve besede.

"Kažejo na njegovo primitivnost in šovinizem, človek je pač v posmeh civilizirani družbi, škodi upokojenskim gibanjem in jih izkorišča za preboj svoje politične stranke. Smešno, samooklicani vodja starejših je dokazal tudi, da je sam najglasnejši starist. Tovrstni izpadi med ljudi vnašajo razdor in podirajo, kar si solidarni del družbe prizadeva zgraditi: vključujočo in povezano družbo," se je odzval Maljevac.

Na ministrstvu za solidarno prihodnost pa so še zapisali, da je Biserka Marolt Meden "v svojem neutrudnem delu pokazala strokovnost, predanost in tovarištvo". "Biserka ostaja poosebljenje družbene solidarnosti," so poudarili.

Sorodna novica Četrti protest upokojencev za "dostojne in pravične" pokojnine

Obsodbe tudi v SD-ju in DeSUS-u

Ruparjeve izjave so obsodili tudi v stranki SD, v kateri opozarjajo, da sovražni govor v družbi nima mesta. "Tovrstna praksa manipulacij, zavajanja in teptanja človeškega dostojanstva je neprimerna in izjemno slab zgled, ki bi ga morali različni akterji v politiki in civilni javnosti dajati družbi. Vedno je treba stremeti k strpnemu dialogu, medsebojnemu spoštovanju in ničelni toleranci do uporabe ter spodbujanju sovražnega govora. Ker imajo tudi besede svoje posledice, ki premnogokrat odsevajo tudi v porastu nasilnih dejanj. Samo vključujoča družba bo lahko v spoštljivem socialnem dialogu iskala kompromise in rešitve za boljše življenje vseh, tudi upokojencev," so med drugim zapisali.

Ruparjeve besede so po poročanju STA-ja obsodili tudi v DeSUS-u in dejali, da je Rupar s svojim govorom prestopil vse meje človeškega dostojanstva in medsebojnega spoštovanja. Ob tem so izrazili upanje, da bo Rupar tokrat za izrečene besede prevzel moralno in kazensko odgovornost.

Izjave Pavla Ruparja močno odmevajo v politični javnosti
Kje so meje svobode govora?