Foto: BoBo
Foto: BoBo

Protestniki so se najprej sprehodili po Erjavčevi in Gregorčičevi ulici ter po Slovenski, Cankarjevi in Prešernovi cesti in se nato zbrali na Trgu republike.

Posebnost tokratnega protesta je tako bil pohod po ožjem središču mesta, tudi mimo glavnih državnih objektov, kjer so se upokojenci najprej ustavili pred predsedniško palačo in zapeli podoknico predsednici države Nataši Pirc Musar, nato pa so pot nadaljevali pred vladno poslopje in zapeli podoknico še predsedniku vlade Robertu Golobu, je za TV Slovenija poročal Gregor Drnovšek.

Pirc Musar: Brutalno sovražne besede

Pred predsedniško palačo so vzklikali "hočemo življenje", saj nasprotujejo predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V primeru sprejetja zakona je Rupar napovedal tudi referendum, kritike pa pri tem usmeril tudi v svetovalko predsednice države Nataše Pirc Musar Biserko Marolt Meden, sicer nekdanjo predsednico društva Srebrna nit, ki je sodelovalo pri pripravi omenjenega zakona.

Na Ruparjev poziv, da je treba Biserko Meden Marolt "odstraniti" in da bi bil "take svetovalke vesel le Hitler v nemškem rajhu", se je ostro odzvala predsednica Nataša Pirc Musar. Kot je zapisala na Facebooku, gre za brutalno sovražne besede, pa tudi za vsebinsko zavajanje in laži.

Pirc Musar je ob tem poudarila, da takšnega obračunavanja z nekom, ki na področju boja za človeka pravice premika gore ter ga sama izjemno ceni in spoštuje, ne more dopustiti. "Zato odločno obsojam pozive k njeni 'odstranitvi' in celo primerjanje z nacističnimi metodami, kar je skregano z vsako logiko ter popolnoma neprimerno in do konca zavržno. Gre za brutalno sovražne besede v režiji nekoga, ki ima s tovrstnim početjem sicer že dolgo zgodovino. Tudi pravnomočno dokazano," je zapisala.

Ob tem je poudarila, da napadov na sodelavce in sam institut predsednika republike ne bo dovolila, saj imajo ti bistveno širšo in nevarno sliko. Po njenem mnenju gre namreč za ustrahovalno sporočilo vsem v Sloveniji, da naj pazijo, kaj govorijo in kakšna stališča zastopajo, saj se bo z njimi v nasprotnem primeru in ob določenem volilnem razpletu obračunalo. "Pričakovala bi, da bi se ob današnjem grobem napadu oglasili tudi nekatere druge državne institucije in posamezniki," je ob tem pozvala predsednica republike.

Dodala je še, da sama podpira omenjeni zakon, pravica do končanja lastnega življenja pa je po njenem mnenju s tega vidika integralen del pravice vsake osebe, da avtonomno vodi svoje življenje v skladu s svojimi ideali in prepričanji, del katerih je tudi presoja o lastnem zdravju in stopnji dostojanstva, ki mu jo zdravje, ko to začenja pešati, še pušča. "Zato pozivam vse, da preden odidejo na ulico, kar je seveda legitimna pravica, preberejo stvari in se o njih podučijo," je še zapisala Pirc Musar.

Klakočar Zupančič odpovedala srečanje z Ruparjem

Nato se je na Facebooku odzvala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je prav tako obsodila "zavržne izjave Pavla Ruparja". "Niso samo zavržne, po mojem mnenju imajo tudi znake kaznivega dejanja, vsekakor pa predstavljajo hud prekršek in so globoko posegle v človekovo dostojanstvo. Gospod Pavle Rupar, na tem mestu odpovedujem srečanje z vami, ki je bilo predvideno za 16. maja. Jutri bo sestavljen tudi uradni dopis," je dodala Klakočar Zupančič.

"Hočemo penzije"

Pred vladno palačo pa so protestniki vladnim predstavnikom med drugim očitali zanemarjanje upokojencev in z vzkliki "Hočemo penzije!" zahtevali dvig pokojnin, vlado pa pozvali k odstopu.

Svoje nezadovoljstvo so zbrani na shodu izrazili tudi s transparenti, uperjenimi tako proti vladi kot tudi novinarjem, med drugim z napisi "Zahtevamo dostojne pokojnine", "Obljub in laži za dva mandata", "Slovenija umira", "Tudi upokojenci smo glas ljudstva" in "Odnos do upokojencev je tudi odnos do vaših staršev".

Pavel Rupar (na sredini) med petjem Zdravljice. Foto: Zajem zaslona
Pavel Rupar (na sredini) med petjem Zdravljice. Foto: Zajem zaslona

Najprej očenaš in Zdravljica

Ko so prispeli na Trg republike, je predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar zbranim izrekel dobrodošlico in dodal, da so tukaj zaradi "boja za dostojne in pravične pokojnine". "Dovolite mi, da vas zavoljo obljube, ki sem jo dal pred vami in Bogom, prosim, da v tišini zmolimo očenaš ali katero koli molitev z dobrimi željami v mislih z vsemi rakavimi bolniki, drugimi bolniki po bolnišnicah in doma, vsemi starostniki po domovih, zapuščenimi in osamljenimi, zaporniki in vsemi, ki ste sami," je nadaljeval in dodal, da na koncu tihe molitve prosi za res velik aplavz, kar se je nato tudi zgodilo.

Že 4. protestni shod upokojencev se je, kot običajno, nato začel z desnico na slovenskem srcu, kot je dejal Rupar, in s petjem himne Zdravljice.

Rupar: Imamo povabilo premierja

"Danes smo tu le iskreni in preizkušeni državljanke in državljani, ki smo vse predolgo molčali, zdaj pa je čas, da odločno zahtevamo, kar so nam vzeli. Ne morem trditi, da nismo nič slišani, ponosen sem, ker smo dočakali povabilo predsednika vlade, obljubil nam je, da bomo odslej enakopravni partnerji pri pogajanjih v povezavi s pokojninami in oblikovanjem pokojninske zakonodaje," je v nagovoru povedal Rupar in dodal, da je to velik uspeh.

"Sušnik, odstopi" in "Golob lažnivec" je pisalo na enem od transparentov. Foto: BoBo

Napovedal je, da bodo k premierju Golobu prišli z zelo jasnimi zahtevami. "Na mizo jim bomo dali naše zahteve, želimo takojšen odgovor. Da ali pa ne. Če da, potem se veselimo uspeha, če ne, bomo mi njim pokazali, kje so vrata iz vlade, Zdusa in Zpiza," je napovedal.

"Povabila nas je tudi predsednica DZ-ja, ob tej priložnosti pa jo bom seznanil z življenjem upokojencev, ker dvomim, da ve, kako je," je še dodal Rupar.

Rupar je ocenil, da se je na protestu zbralo 44.000 protestnikov.

Podpisi za zakon o pokojninah

Ob robu protesta so člani civilne iniciative Glas upokojencev in Društva prvi oktober zbirali tudi overjene obrazce oz. podpise za predlog njihovega zakona o dvigu pokojnin.

Rupar je spomnil tudi na dva zakonska predloga, ki so ju pripravili. Zbrane je ob tem pozval k oddaji podpisov za vložitev zakona o zvišanju pokojnin, ki jih bodo sicer zbirali do 22. junija.

Pri zakonu, s katerim bi predlagali ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pa jih je vladna stran po Ruparjevih besedah prehitela in "po tiho vložila zakon, ki ne prinaša ničesar". "Prej ali slej bodo ljudje ugotovili, da ste jim pustili denar v enem žepu, vzeli ste ga pa iz drugega," je prepričan.

V Ljubljani četrti protest upokojencev

Na obzorju nova politična stranka?

Glede ustanovitve politične stranke pa je Rupar dejal, da so v inštitutu odločeni pomagati upokojencem in delavcem v boju za njihove pokojnine in plače. "Če boste za to, da ustanovimo stranko, jo bomo, če ne, tudi prav, o tem boste namreč odločali prav vi," je Rupar dejal zbranim in napovedal, da bodo proteste nadaljevali, dokler ne bodo zadovoljni. Kot je še navedel, se bodo "za skupno zmago in zaključek agonij" povezali tudi z delavci, upokojenci in kmeti. Prav zadnjim so protestniki tudi danes izrekli podporo.

Shod upokojencev je tudi tokrat prenašal 1. program Televizije Slovenija. Dogajanje si lahko ogledate v videu spodaj.

4. vseslovenski shod upokojencev, prenos iz Ljubljane