Da se bo minimalna plača dvignila, je jasno, vprašanje je le, za koliko in kdaj. Foto: MMC RTV SLO
Da se bo minimalna plača dvignila, je jasno, vprašanje je le, za koliko in kdaj. Foto: MMC RTV SLO
Plače najprej na 510 evrov

Med krajšim premorom na seji je sindikalist Dušan Rebolj, Pergam, dejal, da znesek ni tak, kot so ga pričakovali, je za MMC sporočila novinarka TV Slovenija Anja Huš. Razočaranje je pozneje izrazil tudi predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič, ki ne more verjeti, da se zvišanje minimalne plače na prag življenjskih stroškov predlaga šele leta 2012.

Zvišanje minimalne plače na 510 evrov neto bi po predlogu vlade lahko omogočile davčne razbremenitve, ki jih na finančnem ministrstvu še pripravljajo. Potem je to strošek delodajalcev, je povedal minister za delo Ivan Svetlik. Semolič se ne strinja; meni, da gre za darilo delodajalcem.

H kočnemu znesku 562 evrov neto bo prištet tudi vpliv inflacije. Vprašanje minimalne plače je sicer po njegovih besedah del širšega dogovora, v katerega vključujejo tudi vprašanje varnosti zaposlitve in fleksibilnosti zaposlovanja.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole pa na očitke odgovarja z vprašanjem, od kod državi denar. "Najprej da gospodarstvo državi in država deli," je dejal. Delodajalci sicer pogrešajo izračune, kakšne bodo posledice zvišanja minimalne plače. "Minimalne plače so res nizke in jih je treba zvišati, a to sproži val posledic," je dejal Smole, ki meni, da bi se bilo prav odločati šele potem, ko se bodo seznanili s tudi s posledicami.

Strokovna skupina socialnih partnerjev se bo o predlogu zakona vnovič pogovarjala prihodnjo sredo.

Predlog še v državni zbor
Predsednik vlade Borut Pahor se je s predstavniki sindikatov srečal 2. decembra, štiri dni po protestih, na katerih so zahtevali zvišanje minimalne plače na 600 evrov neto. Tedaj je bilo dogovorjeno, da bo vlada nemudoma pripravila predlog, državni zbor pa naj bi ga sprejel, če bo mogoče, že januarja.

Kako do milijonov neplačanih prispevkov?
Socialni partnerji so obravnavali tudi problematiko neplačevanja prispevkov za socialno varnost. Kot je konec novembra v državnem zboru povedala generalna direktorica Dursa Mojca Centa Debeljak, znaša skupna vsota neplačanih prispevkov okoli 182 milijonov evrov. Po podatkih poslancev kar 3.018 podjetij ne plačuje prispevkov za 150.000 delavcev.

ESS se je poleg tega seznanil s predlogom zakona o stavki in uredbo o določitvi kvote delovnih dovoljenj za leto 2010.

Plače najprej na 510 evrov