Po mnenju obrtne zbornice bodo uvedbo novega nepremičninskega davka najbolj občutila majhna podjetja, ki v krizi že tako težko shajajo. Foto: BoBo
Po mnenju obrtne zbornice bodo uvedbo novega nepremičninskega davka najbolj občutila majhna podjetja, ki v krizi že tako težko shajajo. Foto: BoBo

Tako v opozicijski stranki SLS kot tudi v OZS-ju so prepričani, da vlada pri pripravi predloga ni pomislila na negativne učinke novega sistema obdavčitev nepremičnin. "Gre za slab in obupan poskus vlade, da zapolni proračun," je prepričan predsednik SLS-a Franc Bogovič. Posledice tega poskusa pa bodo po njegovem mnenju občutili prav vsi segmenti družbe, od socialno najšibkejših, upokojencev do podjetij, ki ustvarjajo dodano vrednost v državi.

Da bodo posledice nove obdavčitve za marsikatero manjše podjetje lahko usodne, so prepričani tudi v OZS-ju, kjer menijo, da trenutno gospodarsko stanje ne dopušča, da bi slovenska podjetja prenesla nova davčna bremena.

V OZS-ju vladi očitajo tudi, da zavaja javnost s tem, ko trdi, da bo nov nepremičninski davek za gospodarske družbe v povprečju pomenil 13-odstotno zvišanje dajatev. Po izračunih OZS-ja bo namreč predvidena davčna osnova, ki bo temeljila na posplošeni vrednosti nepremičnin, v praksi prinesla od 20 do 400 odstotkov višjo obdavčitev nepremičnin.

To za podjetja v praksi pomeni, da bodo morala bodisi vračunati nove stroške v ceno izdelka in novi davek s tem prevaliti na kupca bodisi obremeniti svoj dobiček, če ga sploh še imajo, opozarjajo na OZS-ju. Menijo pa tudi, da bo zaradi novega davka padla tržna vrednost nepremičnin, kar bo privedlo do oslabitve bilanc podjetij, ki so nepremičninski lastniki, zaradi česar bodo ta le stežka ohranila svojo boniteto poslovanja.

V zbornici zato predlagajo, da vlada pri spremembi nepremičninskega davka najprej uskladi register nepremičnin z njihovim dejanskim stanjem in vrednostjo ter da zadrži obstoječo davčno osnovo za izračun nepremičninskega davka, pri tem pa jo pozivajo, da lastnikom nepremičnin omogoči neki rok, v katerem bodo lahko uskladili svoje dejansko stanje nepremičnin. Bi pa po mnenju OZS-ja vlada lahko višje obdavčila vse črne gradnje in posege v objekte, ki so bili opravljeni brez ustrezne dokumentacije.

Da slovensko gospodarstvo ne bo preneslo dodatne obdavčitve, so prepričani tudi v SLS-u, kjer predlagajo vladi, da zgolj določi neki razpon davčnih osnov za nepremičnine in prepusti dokončno odločitev o osnovi občinam. Po mnenju SLS-a bi moralo finančno ministrstvo nov nepremičninski davek pripraviti tako, da ne bi bil znatno višji od obstoječega oziroma da bi bilo zviševanje postopno. Od finančnega ministra zato pričakujejo, da bo pripravil nov zakon, v katerem bo vse pripombe upošteval.