Minister za javno upravo je napovedal, da bo vladna stran preučila predlog sindikatov. Foto: BoBo
Minister za javno upravo je napovedal, da bo vladna stran preučila predlog sindikatov. Foto: BoBo
Sindikati javnega sektorja predstavili predlog vladi

Vladna stran je sindikatom javnega sektorja predložila ponudbo, po kateri bi za postopno odpravo še veljavnih varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu namenili 22 milijonov evrov. Od tega bi bilo 10 milijonov namenjenih za odpravo anomalij v plačni skupini J oziroma za najslabše plačane javne uslužbence.

Sindikati so odgovorili s protipredlogom, pri čemer so predlagali, da se za odpravo anomalij v plačni skupini J poleg predlaganih 10 nameni še 18 milijonov evrov. Skupno bi sindikalni protipredlog pomenil 40 milijonov evrov proračunskih sredstev.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da je višina sredstev, kot jo predlaga vlada, premalo za resno odpravo anomalij v tej plačni skupini, zato so predlagali dodatna sredstva v ta namen. Do 31. marca prihodnje leto bi nato odprli kolektivne pogodbe in teh 28 milijonov razdelili po posameznih delovnih mestih.

"Številke ne vplivajo resno na proračun"
Kot problematično pa je ocenil tudi sprejetje proračuna v državnem zboru, ne da bi predhodno uskladili številke pri plačah. To po njegovih besedah namreč kaže, kako nepomembne so te številke in o kako majhnih sredstvih se pogovarjajo. Ugotavlja namreč, da te številke ne vplivajo resno na proračun, saj vlada sicer proračuna ne bi zaprla.

Pogajanja so se tako prekinila, saj je minister Boris Koprivnikar napovedal, da bodo s sindikalno ponudbo seznanili vlado in da se bodo pogajanja nato nadaljevala z novim predlogom vlade, če bodo zanj dobili mandat. Pogajanja se bodo tako nadaljevala v torek.

Sindikati javnega sektorja predstavili predlog vladi