Luknje v opustošeni državni blagajni želi vlada zakrpati z več kot 700 milijonov evrov težkim varčevalnim paketom. Foto: EPA
Luknje v opustošeni državni blagajni želi vlada zakrpati z več kot 700 milijonov evrov težkim varčevalnim paketom. Foto: EPA
Drago Ščernjavič, Branimir Štrukelj
Sindikati novih plačnih rezov ne nameravajo sprejeti. Foto: BoBo

Vladni pogajalci v novi sestavi in sindikati javnega sektorja so se prvič sestali v četrtek, a so razpravo po dobrih dveh urah končali brez zbližanj. Trenutni vladni predlog vključuje podaljšanje varčevalnih ukrepov, ki veljajo do konca leta, ob tem pa še nekatere dodatne, s katerimi bi obseg stroškov dela zmanjšali za še tri odstotke.

Tako tudi v letu 2015 ne bi bilo napredovanj, redne delovne uspešnosti, regres bi bil izplačan v znižani višini, v dodatno pokojninsko zavarovanje pa bi vplačevali znižane premije. V veljavi bi ostala spremenjena plačna lestvica z znižanimi vrednostmi plačnih razredov.

Poleg tega vlada predlaga ukinitev dodatka za stalnost in dodatka za specializacijo, magisterij ter doktorat. Znižati želi dodatek za delovno dobo, delo v nedeljo ter ob praznikih.

Številne skupine javnih uslužbencev bi precej izgubile
Nameravani ukrepi v trenutni obliki bi najbolj prizadeli policiste, zdravnike, medicinske sestre, gasilce, pravosodne policiste in druge javne uslužbence, ki delajo ponoči, ob koncih tedna in praznikih, so opozorili v Policijskem sindikatu Slovenije. Ukrepe so označili za žaljive in ponižujoče.

Sindikati so vlado že opozorili, da v nova plačna znižanja ne morejo pristati, preostali predlagani ukrepi pa zanje niso sprejemljivi. V odgovoru, ki ga bodo pripravili do srede, bo verjetno ostala tudi zahteva po sprostitvi napredovanj, je v četrtek povedal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Po njegovih besedah v konfederaciji že usklajujejo predlog odgovora, ki pa ga želijo uskladiti še s pogajalsko skupino drugega dela sindikatov, da bi v sredo nastopili z enotnim predlogom. V nekaterih sindikatih, na primer Sindikatu vojakov Slovenije, pa so celo prepričani, da bi morali z novim letom opustiti danes veljavne varčevalne ukrepe v javnem sektorju in bremena krize porazdeliti bolj enakomerno, saj so v gospodarstvu plače dosti višje kot v javnem sektorju.