Pobudo za oceno ustavnosti so izdali tudi v knjižni obliki, obenem pa so napovedali, da bodo pripadniki varde svoje dejavnosti nadaljevali ne glede na visoke denarne kazni, ki jih določata oba izpodbijana zakona. Foto: MMC RTV SLO
Pobudo za oceno ustavnosti so izdali tudi v knjižni obliki, obenem pa so napovedali, da bodo pripadniki varde svoje dejavnosti nadaljevali ne glede na visoke denarne kazni, ki jih določata oba izpodbijana zakona. Foto: MMC RTV SLO

Kot so pobudniki pojasnili v sporočilu za javnost, gre za lani sprejete dopolnitve zakona o nadzoru državne meje in zakona o varstvu javnega reda in miru. Po njihovem mnenju oba zakona predstavljata "tipičen primer diskriminacije, saj pripadnikom varde prepovedujeta nošnjo oblačil z enotnimi znaki in postavljata nesprejemljive pogoje glede oblačenja, gibanja in obnašanja posameznikov ter skupin na javnem in celo zasebnem zemljišču".

Pojasnili so, da se je s sprejetjem omenjenih dopolnitev zakonov kriminaliziralo delovanje petih civilnih iniciativ z imenom varda, to so Štajerska, Krajnska, Primorska, Koroška in Prekmurska varda, ki so povezane v Zedinjeno Slovensko vardo.

Navedli so, da sta omenjeni dopolnitvi, sprejeti hkrati, neposreden odziv zakonodajne veje oblasti v povezavi z izvršilno na delovanje civilnih iniciativ z imenom varda.

"Obe noveli kriminalizirata tudi delovanje registriranih društev, ki se med drugim ukvarjajo s športnimi dejavnostmi, kot sta airsoft in paintball, pri katerih je nujna uporaba uniform ter pripomočkov, kot so airsoft replike ter paintball puške in pištole," so še dodali.

Prepričano so, da je bilo delovanje štajerske in drugih deželnih vard ves čas obstoja in je še vedno skladno z ustavnim redom, zato sploh niso obstajali utemeljeni razlogi za dopolnitev omenjenih zakonov.

"Takšno organiziranje ima lastno zgodovinsko pravico, utemeljeno tudi v ustavi RS in v komentarju k ustavi RS," so napisali. Pri tem so omenili varnostno-obrambno samoorganiziranje Maistrovih borcev, TIGR, Narodnoosvobodilno vojsko in partizanske odrede Slovenije, Manevrsko strukturo narodne zaščite, Teritorialno obrambo in Slovensko gardo.

Ovadba 30 poslancev

Pobudniki so pred dvema tednoma na državno tožilstvo podali tudi kazensko ovadbo zoper 30 poslancev SD-ja, LMŠ-ja in SAB-a, ki so v DZ-ju vložili predlog za dopolnitev obeh navedenih zakonov, so pojasnili. Po njihovem mnenju naj bi šlo za kaznivo dejanje zoper človečnost, poleg tega pa še za kazniva dejanja kršitve enakopravnosti, javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.