Slovenija
Jani Möderndorfer
Preiskovalno komisijo, ki bo pod drobnogled vzela domnevne nezakonitosti pri financiranju strank iz tujine, bo vodil Jani Möderndorfer. Foto: BoBo
Na podlagi poročila Računskega sodišča glede financiranja političnih strank iz tujine imajo podatke samo o SDS-u. To pa ne pomeni, da v primeru indicev spornega ravnanja drugih strank komisija ne bo razširila predmeta preiskave (na fotografiji madžarski premier Viktor Orban). Foto: Reuters
V SDS-u ustanovitev komisije pozdravljajo in so že navedli svoje predloge za preiskavo. Foto: BoBo
Ustanovna seja državnega zbora, junij 2018
Preiskovalno komisijo mora podpreti tretjina poslancev. Foto: BoBo

Dodaj v

Vložena zahteva za preiskovalno komisijo o financiranju političnih strank iz tujine

Pobudo je skupaj vložilo pet vladnih strank in Levica
5. december 2018 ob 15:21
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Koalicija in Levica sta v DZ-ju vložili zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bo pod drobnogled vzela financiranje političnih strank iz tujine. Ugotavljali bodo, ali so se pojavljale nezakonitosti in kakšno vlogo so imeli pri tem mediji, je pojasnil Jani Möderndorfer (SMC).

"V DZ-ju se moramo pogovoriti o tem, kako bomo izpolnjevali zaveze zakona o političnih strankah in ali so morda tudi potrebne spremembe zakona," je poudaril SMC-jev Jani Möderndorfer, ki naj bi vodil komisijo. Poročilo Urada za demokratične institucije in človekove pravice, ki deluje v okviru Ovseja, glede financiranja volilne kampanje po besedah poslanca namreč zelo jasno pove, da financiranje strank iz tujine ni dovoljeno, vendar pa strankam ne prepoveduje, da bi imele v lasti podjetja, ki bi dobivala finančna sredstva iz tujine.

"Tudi finančna podpora, ki jo podjetja v domnevni navezi z madžarskimi vladajočimi strankami dajejo nekaterim slovenskim medijem, je bila predmet kritike zaradi potencialnega vpliva na kampanjo," je ob citiranju poročila še poudaril Möderndorfer in med omenjenimi mediji navedel medijsko hišo Nova24TV, revijo Škandal24 in Demokracijo, lastništvo katerih je po njegovih navedbah povezano s stranko SDS in madžarskimi investitorji.

Za zdaj imajo podatke le o SDS-u
Na podlagi poročila Računskega sodišča glede financiranja političnih strank iz tujine imajo po besedah poslanca podatke samo o SDS-u. To pa ne pomeni, da v primeru indicev spornega ravnanja drugih strank komisija ne bo razširila predmeta preiskave. "Za to imamo vse podlage in možnosti, da to naredimo," je pojasnil Möderndorfer.

Obdobje preiskave med letoma 2012–17
V preiskavi bo komisija preiskovala dogajanje od leta 2012 do 3. junija 2017. Pred 2012 zakon o političnih strankah namreč še ni govoril o nedovoljenem financiranju političnih strank.

"Verjamem in upam, da bomo lahko s to preiskavo ugotovili predvsem politično odgovornost, saj te ne more ugotavljati nihče drug kot preiskovalna komisija," je še dejal poslanec SMC-ja.

SDS pozdravlja ustanovitev komisije
V SDS-u pozdravljajo ustanovitev take komisije. Menijo namreč, da bi tako lahko med drugim ugotovili tudi, kakšen delež provizij od prek državnega NLB-ja oprane milijarde evrov za iranske teroriste so prejele nekatere stranke.

Prav tako bodo lahko po prepričanju SDS-a ugotovili, kolikokrat in s kakšnim zneskom je častni konzul Slovenije na Hrvaškem Branko Roglić v predvolilni kampanji finančno podprl stranko SMC, čeprav je to z zakonom prepovedano. Ob tem bo tako mogoče tudi ugotavljati odgovornost nosilca javne funkcije Mira Cerarja, takrat predsednika vlade, danes zunanjega ministra.

Po mnenju SDS-a bodo lahko ugotovili tudi, "v kolikšni meri je tuji kapital, zastopan v družbi Pro Plus in njenih derivatih, udeležen v stalni promociji in volilnih kampanjah strank LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levice".

V SDS-u pa obenem pričakujejo, da se bo poslanec SMC-ja Möderndorfer, ki naj bi bil po dogovoru koalicije predsednik te komisije, v primeru razprave okrog financiranja SMC-ja iz Hrvaške izločil iz odločanja.

Komisijo mora zahtevati tretjina poslancev
Poslovnik o parlamentarni preiskavi določa, da mora državni zbor (DZ) odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet. Zahteva za uvedbo parlamentarne preiskave mora vsebovati tudi navedbo razlogov za uvedbo preiskave in predlog dokazov, ki naj se izvedejo v preiskavi, če so ti dokazi znani.

Zahteva za uvedbo parlamentarne preiskave se pošlje predsedniku DZ-ja, ki jo nato uvrsti na dnevni red prve naslednje seje DZ-ja, če je zahteva vložena najpozneje osem dni pred to sejo. Naslednja redna seja DZ-ja je sicer predvidena za 14. december, tako da je pričakovati, da bo zahteva uvrščena na dnevni red te seje.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
stari maček
# 05.12.2018 ob 16:07
Ne vem zakaj zadeve ne preiskujejo tudi pravosodni organi.
zala10
# 05.12.2018 ob 17:25
Točno to, kar naša levica očita desnici na Madžarskem, dela ta ista levica v Sloveniji.

P.S.: Orbanovo početje je seveda nazadnjaško in negativno, naše, ''napredno'', je pa pozitivno. :)))
Zdejkapopi
# 05.12.2018 ob 16:03
Bravo! Cestitke! Koncno je nekdo dregnil tudi med nedotikljive.
stari maček
# 05.12.2018 ob 16:06
Do sedaj je financiranje političnih strank iz tujine,rač.sodišče ugotovilo samo pri stranki SDS,če bo komisija ugotovila še pri drugih strankah je za pozdravit.
rudes
# 05.12.2018 ob 16:17
Še ena za brezveze komisija. Če je kaj v neskladju z zakonom, naj to razišče policija, v nasprotnem, vidim to samo kot nek dodaten zaslužek parim poslancem. BTW, Avstrijci zmanjšujejo plače politikom za cca 1/3. Pri nas?
dego47
# 05.12.2018 ob 17:52
To naj ugotovi policija in tožilstvo ne pa neka politična komisija.
rumalina
# 05.12.2018 ob 17:24
Kdo se že financira iz kraje pri nabavi zdravstvenih materialov, ko se ukradeni denar prek udbovskega podjetja v tujini vrača v Slovenijo?
šurda
# 05.12.2018 ob 17:03
tomtom
Lahko, lahko, tako kot je diplomirani obramboslovec FDV
2X vodil Slovensko vlado to je eni in edini častni doktor
iz Prištine Ivan Janez Janša " bog i batina " v SĐS-ju
še zlasti slednje !
šurda
# 05.12.2018 ob 16:41
Jože Koder
Pa ponoviva "vajo" financiranje političnih strank iz tujine
je z zakonom PREPOVEDANO ! Demokracija, Nova24TV
so v lasti SĐS-ja in Viktorja Orbana preko 3 prijateljev,
kaj ti tukaj ni jasno ?
uporabnik97
# 05.12.2018 ob 16:06
Men so pa te komisije nekej absurdnega, preiskovali bodo sami sebe?!
zala10
# 05.12.2018 ob 17:06
... po besedah poslanca namreč zelo jasno pove, da financiranje strank iz tujine ni dovoljeno, vendar pa strankam ne prepoveduje, da bi imele v lasti podjetja, ki bi dobivala finančna sredstva iz tujine.

To pa je kronski dokaz popolnega idiotizma tistih, ki bi kljub temu, da jim je vse to znano, take povezave preiskovali.

P.S.: Drži pa, da bo nekdo kasiral dodatek, k skromni poslanski plačici, v višini 300 evrčkov ali skoraj polovico povprečne pokojnine. :)))
šurda
# 05.12.2018 ob 16:50
zala10
" Zala, Zalika" edino SĐS se financira iz tujine iz sosednje
Madžarske !
whitwice
# 05.12.2018 ob 16:43
In ko naj bi koncno dobili neko uravnotezenost dajo Janija za predsednika komisije. Cloveka, ki ga skrbi samo sds in nic drugega. Sds bo verjetno cel mandat pod drobnogledom zaradi posojila iz Bosne,ki ga nikoli ni bilo. Nic se pa ne bo zgodilo s tistim Bajicem ki je financiral SMC, pa nic se ne bo zgodilo s kar 1 milijardo dnarja iz Nlbja, ki je pristal v strankah. Pomembnih bo le tistih nekaj jirjev, ki naj bi si jih sposodil sds, pa si jih niti ni. Kako skorumpirano je tole ze v samem startu.
Joze Koder
# 05.12.2018 ob 16:32
Gonja proti medijem, ki niso všeč vladnim strankam se nadaljuje.

Sicer pa, če so bile kakšne nepravilnosti naj se razišče in krivce kaznuje. Ne glede na to iz katere politične stranke prihajajo.
tomtom
# 05.12.2018 ob 16:53
Ne more bolničar postati predsednik preiskovalne komisije.
Joze Koder
# 05.12.2018 ob 19:54
Ko se že preiskuje vložke tujcev v medije pa naj se še razišče lastništvo tednika Mladine, ki je tudi (bilo) tuje podjetje- prihaja iz Italije.
In to isto italijansko podjetje je bilo tudi lastnik podjetja Mark Medical, ki naj bi po navitih cenah prodajalo medicinsko opremo slovenskim bolnišnicam.

Smo torej davkoplačevalci posredno financirali Mladino.
komsomolec
# 05.12.2018 ob 16:48
sds in mutna posla press
šurda
# 05.12.2018 ob 16:15
Kot sem že danes 1X omenil, bil je že skrajni čas,
kajti z zakonom je PREPOVEDANO financiranje
političnih strank iz tujine ! In glavni "sponzor" SĐS-ja
iz tujine je nihče drug kot Viktor Orban preko 3
prijateljev !

hihiti
Edino tebi ljubi SĐS je financiran iz tujine iz Madžarske.
povzetek
# 05.12.2018 ob 17:02
A pri nas ni policije?
zala10
# 05.12.2018 ob 16:48
"Verjamem in upam, da bomo lahko s to preiskavo ugotovili predvsem politično odgovornost, saj te ne more ugotavljati nihče drug kot preiskovalna komisija," je še dejal poslanec SMC-ja.

Zakon financiranje političnih strank iz tujine ne dovoljuje, sankcij za kršitelje pa ne predvideva.
Cela zadeva spominja na famozni Globalni pakt o mugracujah, ki formalnopravno ni obvezujoč, je pa politično zavezujoč.

P.S.: In od koga bo vrli Jani zahteval ''politično odgovornost'' Janše in Cerarja (pa še koga), če jim bo dokazano, da so kršili ta brezzobi zakon? :)))
bayerncsu
# 05.12.2018 ob 21:45
Propaganda proti desnici se bo v kratkem začela ,strah levice postaja vedno večji za naslednje državnozborske volitve ,SDS zmagala na obeh volitvah in si povečala popularnost med ljudmi !
Začelo se je s lažnim sovražnim govorom ,lažnimi novicami ,vendar so državljani spregledali početje levice kako s silo lažmi propagando želi uničiti vse desne stranke !
Knight Kant
# 05.12.2018 ob 17:11
SDS pozdravlja ustanovitev komisije
V SDS-u pozdravljajo ustanovitev take komisije. Menijo namreč, da bi tako lahko med drugim ugotovili tudi, kakšen delež provizij od prek državnega NLB-ja oprane milijarde evrov za iranske teroriste so prejele nekatere stranke.
---------

Kdo so to "iranski teroristi"? Verjetno je imel v mislih savdijske teroriste.
Celine
# 05.12.2018 ob 15:58
Mogoče bo pa Damir Črnčec dal kak namig Modernemudorferju...kdo ve.
ZETAC
# 06.12.2018 ob 06:38
Nikoli ni bilo vprašanje da ali ne, ampak samo kdaj bo aktualni komunistični režim začel pogrom proti največji opozicijski stranki in proti medijem, ki mu niso po volji.
Aprila
# 05.12.2018 ob 21:07
Ko politiki hočejo mešati meglo, ustanovijo komisijo.
Če se je SDS financiral iz tujine, naj to preiskuje policija, velja tudi za SMC, ne pa ena komisija, katere edini namen je verjetno enak kot drugih komisij ki so bile v preteklosti ustanovljene: da določenim zagotovijo udobne službice ali zagotovijo dodatni dohodek na račun dakoplačevalcev.
vnk
# 05.12.2018 ob 17:49
Se mi zdi, če bi to počela SDS, bi imeli že proteste, samo ker so levi pač "naši" se nam zdi prav. Sicer osebno menim, da so posli SDS sporni, ampak mi tole malce smrdi po obupanosti na levi strani, ker se ne morejo sprijaznit, da jim podpora med volilci upada, SDS-u pa ne. Morda morate pa program na levi malce bolj usmeriti v smer kamor ljudje želijo? Kaj češ, gospodarsko sem bolj levo usmerjen, ampak multikulti mi pač ne diši.
Knight Kant
# 05.12.2018 ob 16:56

Balkanski narodi, ki si želijo vstopiti v EU, gledajo, kako Orbán vzpostavlja enopartijsko državo znotraj svojih meja. Vidijo, da se evropski voditelji ne uspejo ustrezno zoperstaviti njegovi vladavini ali se spoprijeti z njeno rastočo korupcijo. Lokalni oblastniki začenjajo verjeti, da lahko uvozijo model Orbanove lažne demokracije, njene retorike in taktike. Nekateri so se že vključili v politični diskurz v Makedoniji, Srbiji in Albaniji. Če bo EU pustila Madžarsko dlje v kleptokracijo, je Bruselj lahko prepričan, da bo Balkan sledil.

Razlog, da je Orbanova "ilibelna demokracija" tako nalezljiva, je, da ne zahteva skladne ideologije; samo preprosto zavračanje drugega. Madžarski premier se ne zavezuje, razen za boj proti sovražnikom, ki ne obstajajo.

Za balkanske voditelje, ki ga želijo posnemati, je načrt jasen: S prijatelji zgodaj odkupi medije, prevzem velikih podjetij, sodišča in organe pregona pod strankarskim nadzorom. zamenjava univerzitetnih voditeljev in direktorjev šol in kulturnih institucij s strankinimi priskledniki. Za zaustavitev preostalih neodvisnih glasov na koncu v ruskem slogu sprejmi zakone, ki spremenijo delovanje nevladnih organizacij v nevarno početje. Uporabite svoje namišljene sovražnike, da upravičite vse.

povzeto po Politico
[\quote]

Vsaka podobnost s situacijo pri nas je "čisto naključje". Med komentarji simpatizerjev lokalnega oblastnika smo na primer deležni majhnega preskakovanja gornjega scenarija, ko ti neučakano že tedaj, ko je lokalni oblastnik še v opoziciji, skušajo obračunavati z nevladniki, kar bi morali po gornjem svenariju slediti šele na koncu oblastnikovega prevzema oblasti.
whitwice
# 05.12.2018 ob 16:40
A si ta vlada vecje blamaze ne more narest? Mislm, da das ne od ljudstva izvoljenega clana parlamenta za predsednika komisije, Jankota mors bit pa prav trcen. Dobesedno se norca delajo.
SamoSamov
# 06.12.2018 ob 11:29
no 72
Doslej vladi ni uspelo pravzaprav še nič.
Vi bi pa kar napovedovali vojne ? In ena sama stranka je v pokvarjeni državi problematična, a ?
Flagellum Dei
# 06.12.2018 ob 09:20
"A pri nas ni policije?" - policija se ne ubada z lovom na čarovnice.
Razmisljamo
# 06.12.2018 ob 08:01
To že 3 dni ponujate na 1. strani, novico o propadu zdravstva pa skrivate. Žalostno. A je to sovražni govor? https://m.youtube.com/watch?feature=yout
u.be&v=QYTW868oNBw
Razmisljamo
# 05.12.2018 ob 22:57
Levica je vladna stranka.
nepokorni
# 05.12.2018 ob 17:33
SĐS se že sedaj tresejo hlače.
SamoSamov
# 06.12.2018 ob 11:26
In pokvarjene lisice bodo štele kokoši, a ?
pobrisan
# 06.12.2018 ob 09:41
Na koncu bo to kot bumerang priletelo tja, kjer najmanj pričakujejo.
bayerncsu
# 06.12.2018 ob 09:14
To že 3 dni ponujate na 1. strani, novico o propadu zdravstva pa skrivate. Žalostno. A je to sovražni govor?

Zdravstvo ni tako pomembno ker si elita ex Juge ,mora nujno zagotoviti denar za naslednje volitve in za lastne žepe polnit..
Pomembno je za vsako ceno uničit desnico s propagando lažmi ....
Strah izguba vladanja nad proračunom in podeljevanje slednjega za vsako ceno bolj pomembno !
no72
# 06.12.2018 ob 08:53
Doslej je vladi uspelo že ogromno:

- napovedali so vojno privatnikom in njihovemu premoženju
- napovedali so vojno SDS medijem in vsem, ki jo podpirajo
- napovedali so vojno vsem, ki financirajo SDS

Vladi čestitam na ažurnosti reševanja aktualne slovenske problematike! Sicer, a so bile pričakovanja koga drugačna?
bayerncsu
# 06.12.2018 ob 08:36
Sicer je SMC bila financirana stranka iz Hrvaške .. torej bodo sami sebe raziskovali ?
džeko
# 06.12.2018 ob 07:09
Kaj pa financiranje doma??????????????????????????
djdj
# 05.12.2018 ob 18:17
Preiskovalne komisije v SLO so enostaven dodatek z sejninami; razprava brez učinkovitega konca.
šurda
# 05.12.2018 ob 17:22
Pa me je "snedla" muca, pa sem samo dobrodošlico
napisal !

Eno je financiranje političnih stranki iz tujine, nekaj
drugega je morebitna nepravilnost pri izgradnji
predora pod Karavankami nedvomno je tudi tu
potrebna kakšna preiskava.
prijava
# 05.12.2018 ob 16:46
psi lajajo, karavana gre dalje.
že videno. danes jaz jutri ti. važno da gre orgija naprej.
vstopnice so naprodaj spet čez 4 leta.
država sama sebi namen. brez veze.
rumalina
# 06.12.2018 ob 11:29
Predsednik komisije bo Jani, ki bi po volji volivcev lahko le pometal parlament, iz aviona se vidi, kam pes taco moli, poročilo Janijeve komisije o bančni kriminaliteti je v glavnem vsebovalo le kup natolcevanj v stilu rekla-kazala, ta komisija je spravila po dobrih Hanžkovi, Logarjevi in Godčevi preiskovalni komisiji, preiskovalne komisije spet na najnižji in neužiten nivo. Morda pa je to tudi namen teh spolitiziranih komisij, da se zmanjša teža ugotovitev komisij, ki so korektno opravile svoje delo.
prizemljen
# 05.12.2018 ob 22:32
šurda

Preiskovalne komisije naj bi se ustanavljale z namenom preiskati, kaj se je zgodilo, kje in kako. Ker je to komisija o financiranju strank iz tujine, bo ugotovila, kdo če kdo, je na tak način kršil zakon. Pika.
Če pa se že ve , kateri so se tako financirali, potem ustanovitev komisije ni nič drugega, kot nepotrebno višanje, že tako previsoke plače Sodobnega vaščana in drugih članov komisije oz razmetavanje davkoplačevalskega denarja in zloraba položaja.
pobrisan
# 06.12.2018 ob 11:39
stari maček

Do sedaj je financiranje političnih strank iz tujine,rač.sodišče ugotovilo samo pri stranki SDS
--------------

To je čista laž.

@šurda

ali imamo v državi kako novo stranko?
navigator007
# 05.12.2018 ob 22:38
Težki časi za Die Linke in Rosa-Luxemburg-Stiftung v Sloveniji.
pobrisan
# 06.12.2018 ob 14:08
firbec111

vlada dela samo to kar je reklo računsko sodišče, da je SDS edina stranka, ki je dobila finance protizakonito
-----------

Nič ni dobila protizakonito, ker je bil sporni kredit prej storniran.
webdev
# 06.12.2018 ob 12:32
Bolje bi bilo, če bi se Jani zavzemal za izboljšanje položaja bolničarjem in medicinskim sestram saj so v njegovem fohu in to pozna ali je morda sedaj ko je v politiki na njih pozabil. Za finančne preiskave bi pa levica lahko našla nekoga bolj kompetentnega.
Razmisljamo
# 05.12.2018 ob 23:06
Joj, kakšna beda je naš parlament. Zdaj pa bodo v parlamentarni komisiji še dodatno služili. Zdravstvo pa razpada, kar smo vedeli že pred volitvami, ni pa to mojih sovolilcev ustavilo, da ne bi izvolili istih vladajočih nesposobnežev.
m72
# 05.12.2018 ob 21:47
"Ne more bolničar postati predsednik preiskovalne komisije."

Lahko. Ker preiskujejo bolnike.
Kazalo