Rok za oddajo ponudb za najem falcona se izteče 27. septembra ob 10. uri, odpiranje ponudb pa bo še isti dan. Foto: MMC RTV SLO
Rok za oddajo ponudb za najem falcona se izteče 27. septembra ob 10. uri, odpiranje ponudb pa bo še isti dan. Foto: MMC RTV SLO

Javna agencija za javno naročanje je objavila naročilo za oddajo falcona za obdobje petih let. Ponudnik mora kot garancijo položiti 20.000 evrov, upoštevati vse stroške rednega vzdrževanja letala v času najema in zavarovati letalo za ves čas trajanja pogodbe.

Da se bodo na razpis zagotovo odzvali, pravijo v podjetju Linxair, medtem ko se bodo v podjetju Gio poslovne aviacije in Adrii Airways odločili po tem, ko bodo pregledali dokumentacijo in razpisne pogoje.

Prevozi za predsednike
Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je že 18. julija poudarila, da bo vlada poiskala najemnika za falcona, ki bo letalo vzel v upravljanje in bo obenem najvišjim predstavnikom države zagotavljal prevoze po ekonomsko upravičeni ceni. Do takih prevozov bodo upravičeni predsedniki republike, vlade in državnega zbora.

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Nazaj v Slovenijo je falcon priletel leta 2009, predtem pa so ga odpeljali še v Basel na servis. Po vrnitvi so se nadaljevala pogajanja s ponudniki za najem letala, vendar je bil razpis do zdaj neuspešen.