Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Potrjeni zakon za zagotavljanje likvidnosti in dopolnila prvega protikoronskega zakona

Sprememba v sestavi delovnih teles DZ-ja je bila potrebna po oblikovanju nove vladne koalicije. Sklep o določitvi števila mest, ki jih imajo posamezne poslanske skupine v delovnih telesih DZ-ja, in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles, je kolegij predsednika DZ-ja sprejel pretekli teden. Pri tem se je zapletalo zlasti zaradi vloge stranke SNS v nadzornih komisijah, ki je, kot so opozarjale druge opozicijske stranke, podprla vlado. V skladu s poslovnikom DZ-ja pa v nadzornih komisijah večino zaseda opozicija.

V komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ima opozicija pet od devetih članov, in sicer skupaj s SNS-om. DZ je danes za predsednika imenoval Matjaža Nemca (SD), za podpredsednika pa poslanca LMŠ-ja Rudija Medveda. Za člane so izvolili poslance Anjo Bah Žibert (SDS), Dejana Kaloha (SDS), Jerco Korče (LMŠ), Moniko Gregorčič (SMC), Primoža Siterja (Levica), Blaža Pavlina (NSi) in Zmaga Jelinčiča (SNS).

Komisijo za nadzor javnih financ, v kateri ima prav tako večino opozicija, bo vodil poslanec LMŠ-ja Igor Peček.

7 novih programskih svetnikov RTV Slovenija

Državni zbor je na današnji seji z 51 glasovi za in 36 proti imenoval sedem novih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija: Alojza Bogataja, Nastio Flegar, Alenko Gotar, Roka Hodeja, Slavka Kmetiča, Janeza Štuheca in Andreja Prebila. Osmim svetnikom, ki prihajajo iz vrst civilne družbe, bo namreč 16. maja potekel mandat.

Iz opozicijskih LMŠ, SD in Levice je bilo slišati kritike, da so si stranke koalicije razdelile članstvo v programskem svetu, čeprav bi tam morali sedeti predstavniki vseh poslušalcev in gledalcev. Opozarjali so, da je RTV Slovenija javni, ne pa vladni ali strankarski zavod. Poslanci koalicije se na seji na očitke niso odzvali.

Več članov komisij v vladne vrste

Spremembe sestave in imenovanja članov oz. vodstva štirih parlamentarnih preiskovalnih komisij pa so bile potrebne zlasti zaradi odhoda nekaterih poslancev, ki so bili člani oz. v vodstvu komisij, v vladne vrste.

Preiskovalno komisijo o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom bo namesto Jelke Godec, ki jo je vlada imenovala za državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade, vodila poslanka SDS-a Karmen Furman. Po prestopu iz poslanske skupine Levica v poslanske klopi SD-ja pa je članstvo v tej komisiji prenehalo poslancu Francu Trčku. Za novega člana je DZ imenoval poslanca Levice Boštjana Koražijo.

Preiskovalno komisijo DZ-ja o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi pa bo namesto Žana Mahniča, ki mu poslanska funkcija miruje zaradi imenovanja za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, vodil poslanec SDS-a Dejan Kaloh. Spremembe so tudi med člani, za katere so zdaj imenovani poslanci SDS-a Anja Bah Žibert, Jure Ferjan in Bojan Podkrajšek.

Spremembe so tudi v sestavi preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM-ju in domnevnega nezakonitega financiranja SDS-a. Mahniču je prenehalo članstvo, za novega člana je imenovan poslanec SDS-a Tomaž Lisec, za namestnika člana pa poslanec Marko Pogačnik. Pogačnik je imenovan za člana preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v Družbi za upravljanje terjatev bank.