Vovk in Bajuk sta za vodjo NSi-ja kandidirala v razgretem vzdušju, ki vlada v stranki. Foto: NSi
Vovk in Bajuk sta za vodjo NSi-ja kandidirala v razgretem vzdušju, ki vlada v stranki. Foto: NSi
Andrej Bajuk
Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk je dejal, da je rast števila članov podlaga za optimizem na krajevnih volitvah. Foto: NSi
Udeleženci kongresa
Del članov NSi-ja je nezadovoljen z Bajukovim vodstvom. Foto: NSi
Stranka je na kongresu dobila novo vodstvo. Foto: NSi

Delegati so poleg drugih organov stranke za podpredsednika izvolili Alojza Soka in Janeza Drobniča, podpredsednica pa je postala Ljudmila Novak. Novi predsednik sveta stranke je Jožef Horvat.

Kongres v Novi Gorici je potekal pod geslom Nove možnosti Sloveniji, na njem pa se je razprava 253 delegatov vrtela predvsem okoli prihodnje poti stranke.

Bajuk: NSi je resen tekmec
Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk je na kongresu dejal, da je stranka resen tekmec, ne pa umirajoča struktura pred potopom. Poudaril je, da je stranka daleč od stagnacije, saj se je število njenih članov v letu 2005 povečalo za 4,7 odstotka. O kritikah glede vodenja stranke je dejal, da bo prisluhnil pripombam znotraj NSi-ja, in opozoril, da kritike prihajajo tudi od zunaj.

Peterle: Stranka se ne sme deliti
Predsednik sveta stranke Alojz Peterle pa je opozoril, da bo NSi uspešen le, če se ne bo delil na Bajukove in Peterletove. Stranko mora zanimati le skupna smer, meni Petrle, ki je NSi označil kot najzanesljivejšo politično silo.

Stranka je spremenila statut in se z deklaracijami ter resolucijami programsko učvrstila. Po usmeritvah, ki jih je določil svet stranke, se želi NSi utrditi kot stranka političnega centra z ljudsko širino, demokrščanskim profilom in učinkovitim vodenjem.

Podmladek hoče Vovka v vodstvu
Po kongresu je podmladek stranke, ki je na volitvah v izvršilnem odboru NSi-ja močno okrepil položaj, predsedniku Bajuku predlagal, naj njegovega protikandidata Francija Vovka vključi v vodstveno ekipo stranke. Po mnenju podmladka je Vovk namreč eden izmed premalo izkoriščenih potencialov v stranki, ki bi lahko v bodoče pomagali pri premagovanju nesoglasij znotraj članstva.

Bajuk je imel več možnosti
Andrej Bajuk je imel podporo 16 občinskih oziroma mestnih odborov NSi-ja, zveze seniorjev in poslanske skupine. Vovk pa je računal na podporo nezadovoljnega dela članov in evropskega poslanca Alojza Peterleta. Poznavalci notranjih razmer v stranki so kljub temu napovedovali, da bo nov mandat dobil dozdajšnji predsednik in finančni minister Bajuk.

Njegov protikandidat Franc Vovk je ob predstavitvi kandidature dejal, da bi bil zadovoljen že, če bi dobil vsaj 10-odstotno podporo. Izid volitev na kongresu pa kaže, da je kritikov dozdajšnjega in novega predsednika precej več kot le 10 odstotkov.

Glavni razlog za nezadovoljstvo v stranki naj bi bil predvsem ta, da je Andrej Bajuk, kot mu očitajo, izgubil stik s članstvom.