Kandidat Radonjič je imel pripravljen program, a poslanci niso dali podpisov za nadaljevanje postopkov. Foto: BoBo
Kandidat Radonjič je imel pripravljen program, a poslanci niso dali podpisov za nadaljevanje postopkov. Foto: BoBo
Igre z demokratičnimi pravili
Kdo je Radonjič?
Volitve 13. julija vedno bolj verjetne
Povezovanja in preigravanja na levici

Ob polnoči se je iztekel 14-dnevni rok, v katerem bi lahko poslanske skupine ali najmanj 10 poslancev predlagalo kandidata za novega mandatarja.

Poslanec Ivan Vogrin je zadnje dni trdil, da ima zagotovljene podpise za vložitev kandidature. Njegov kandidat je Dušan Radonjič. Na koncu je imel v rokah le dva podpisa - svojega in podpis nepovezanega poslanca Matjaža Ambrožiča.

Naštel imena
"Žal mi je za vse skupaj," je dejal novinarjem v preddverju državnega zbora in imenoval vse, ki so mu podpise obljubljali, a obljube niso izpolnili. To so bili po njegovih besedah Ivan Simčič, Matjaž Zanoškar, Alojz Potočnik, Tina Komel, Lejla Hercegovec, Stanko Stepišnik, Branko Ficko, Jože Velikonja in Saša Kos.

PS predloga ni podprl
Svet Pozitivne Slovenije je že dopoldne soglasno odločil, da ne bo podprl Dušana Radonjiča za kandidata za mandatarja. "Ne želimo imeti slamnatega mandatarja, sklep je bil sprejet soglasno. Odprti pa smo za sodelovanje," je povedal predsednik PS-ja Zoran Janković, ki Radonjiča ne pozna.

Je pa dodal, da so poslanci pri odločanju samostojni oziroma glasujejo po svoji vesti. Štirje poslanci PS-ja so nekdanji študentje Dušana Radonjiča, rednega profesorja mariborske poslovno-ekonomske fakultete.

Erjavec Vogrina ni jemal resno
Tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je posvaril, da če bo kandidat za mandatarja dobil 10 poslanskih podpisov podpore, bodo državnozborske volitve na sporedu teden dni pozneje.

Sam predloga Ivana Vogrina ni jemal resno. "Kandidat za mandatarja bo tisti, ki bo dosegel najboljši izid na volitvah," je poudaril Erjavec in se ponovno zavzel za čimprejšnje predčasne volitve. Radonjič pa po njegovem mnenju "nikdar ne bo dobil 46 glasov", poroča STA.

Skrivnostni Janković
Medtem pa v strankah že potekajo priprave na predčasne volitve. Zoran Janković je tako potrdil, da pogovori o sodelovanju z drugimi strankami potekajo, vendar je glede imen skrivnosten. Prav tako ni želel razkriti, ali bo kandidat za mandatarja po volitvah.

Na vprašanje, ali bo imelo sodelovanje ključno vlogo na naslednjih volitvah, je Janković odvrnil, da bo ključno zaupanje ljudi na podlagi izidov.

Volitve med počitnicami?
PS po Jankovićevih besedah ne namerava vložiti ustavne presoje glede primernosti datuma volitev, vendar se Janković sprašuje, ali je treba ustavo upoštevati le glede datuma volitev, če vsa volilna opravila padejo v počitniški čas. "Ali bom volivce obiskoval v Umagu in Zambratiji?" je v šali vprašal Janković.

Igre z demokratičnimi pravili
Kdo je Radonjič?
Volitve 13. julija vedno bolj verjetne
Povezovanja in preigravanja na levici