Prvi pripadniki Slovenske vojske so v Afganistan odpotovali leta 2004. Trenutno je v Afganistanu 70 slovenskih vojakov, ki so skupaj s pripadniki italijanskih in španskih mednarodnih sil nastanjeni v vojaškem kampu Arena v bližini Herata. Foto: Slovenska vojska
Prvi pripadniki Slovenske vojske so v Afganistan odpotovali leta 2004. Trenutno je v Afganistanu 70 slovenskih vojakov, ki so skupaj s pripadniki italijanskih in španskih mednarodnih sil nastanjeni v vojaškem kampu Arena v bližini Herata. Foto: Slovenska vojska

"Vse odločitve, ki jih je vlada sprejela v zvezi z Afganistanom, so bile sprejete v skladu z zakonom o obrambi in z ustavo. Za naprej pa sem že večkrat poudaril, da bi bilo prav, da se odločitve sprejemajo v državnem zboru. Za to obstaja dober političen razlog, poleg tega pa mislim, da bi bilo dobro tudi spremeniti zakon o obrambi tako, da bi ključne odločitve o nameščanju in spremembah mandatov naših oboroženih sil na misijah v tujini sprejemal državni zbor. Vendar to je za v prihodnje," je¨predsednik države Danilo Türk dejal ob robu svojega obiska v Združenih narodih.

Naloge opravljali tudi zunaj oporišč
Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak je namreč v ponedeljek Türka kot vrhovnega poveljnika obrambnih sil v pismu pozval, naj zaščiti pripadnike Slovenske vojske pred izvajanjem nalog v Afganistanu, na katere jih po mnenju sindikata "protiustavno in nezakonito" pošilja vlada.

Gre za 14. kontingent, ki naj bi prihodnji teden odpotoval v Afganistan in prevzel samostojno vodenje lastne operativne skupine za mentorstvo in povezavo (OMLT) na zahodu Afganistana. Njihova naloga bo urjenje afganistanskih vojakov v vseh fazah usposabljanja, torej tudi zunaj vojaških oporišč, česar slovenski vojaki do zdaj zaradi nacionalnih omejitev niso počeli.

Juri zahteva pojasnila Jelušičeve
Glede udeležbe vojakov na misiji v Afganistanu poslanec Zaresa Franco Juri zahteva pojasnila od ministrice za obrambo Ljubice Jelušič. Iz poročanja medijev je namreč po mnenju Jurija "razvidno, da bo slovenski OMLT, s katerim bodo sodelovali tudi vojaki rezervisti ZDA, deloval na območju ob afganistansko-iranski meji in da ameriško poveljstvo ni izključilo možnosti operacij tudi onstran meje".

"Podatek je skrb vzbujajoč, kajti namiguje na možnost potencialnih vojaških spopadov z nepredvidljivimi posledicami tudi na sami meji oziroma na ozemlju Irana. V medijskih prispevkih so navedene tudi ocene visokih tujih vojaških časnikov v Heratu, ki opozarjajo, da so naloge, ki jih prevzemajo slovenski vojaki, bistveno bolj tvegane od zdajšnjih zadolžitev," je prepričan poslanec. Od ministrice zato pričakuje čimprejšnje pojasnilo.