Se sodelovanje Slovenske vojske v misiji Isafa izteka? Foto: EPA
Se sodelovanje Slovenske vojske v misiji Isafa izteka? Foto: EPA

V to vojno več ne verjamemo.

Poslanec Zaresa Franco Juri

To delate zato, da Slovenija ne bi opazila, kako zelo je nazadovala.

Poslanec SDS-a Branko Grims
Talibani
Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je pojasnila, da Slovenija v Afganistanu sodeluje skladno z odločitvami Varnostnega sveta Združenih narodov. Foto: EPA
Kdaj umik Slovenske vojske iz Afganistana?

Poslanec Zaresa Franco Juri je kot predstavnik predlagateljev umika Slovenske vojske iz Afganistana na nujni seji odbora za zunanjo politiko povedal, da se je po skoraj 10 letih vojne izkazalo, da je Afganistan predvsem politično vprašanje. Poudaril je, da na splošno ni političnih dilem pri podpori mirovnim misijam, vendar se te pri Afganistanu vseeno pojavljajo.

"Tudi zaradi stanja, v katerem je naša država, menimo, da bi bilo nadaljnje sodelovanje Slovenije v taki vojni nekoristno. O odhodu nas je prepričala tudi objava tajnih dokumetov, ki potrjujejo, kar smo vsi vedeli, torej da Pakistan igra dvojno igro in podpira talibane. V to vojno več ne verjamemo," zatrjuje Juri.

Žbogar: V Afganistanu viden napredek
Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar ni delil istega mnenja kot Juri in je izpostavil predvsem napredek, ki je bil storjen v Afganistanu v zadnjih letih, od elektrifikacije države, širjenja mobilnih omrežij, dostopnosti šolstva za oba spola do povečanja števila medijev. "Mislim, da smo lahko ponosni, da smo prispevali k tem spremembam," je dodal.

Priznal pa je, da se Afganistan in misija Isafa še zmeraj spopadata s številnimi težavami, vendar je prepričan, da umik vojaških sil ne bi pripomogel k izboljšanju položaja, temveč bi državo potisnil v državljansko vojno.

Jelušič: Slovenska vojska potrebuje podporo
Tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič ni zagovornica nenadnega umika iz Afganistana. Pojasnila, da Slovenija v tej državi sodeluje skladno z odločitvami Varnostnega sveta Združenih narodov. Po njenih besedah nas članstvo v Natu in Evropski uniji zavezuje k pomoči Afganistanu. Prepričana je, da je prevzem OMLT-ja, ki ga je izvedla Slovenska vojska, zakonit in legitimen, saj so opravili zelo obsežna posvetovanja ter izpeljali prevzem v skladu z zakonodajo.

Dodala je še, da se v kontekstu pravične delive bremen znotraj nadnacionalnih organizacij ne bomo izognili svoji vlogi. "Tudi če ta vlada danes pade, bo Slovenska vojska opravila štiri rotacije vodenja OMLT-ja. V imenu te vlade smo ravnali odgovorno. Prosim, da ločimo politične pomisleke od tistega, kar mora izvesti Slovenska vojska, ki potrebuje trdno podporo za izvajanje nalog pod trobojnico in himno te države," meni ministrica.

Jerovšek: V Zaresu pričakujejo smrtni primer
Poslanec SDS-a Jože Jerovšek je na drugi strani poudaril, da je zelo pomembno, da se znotraj koalicije odločijo, kdaj gre za politično igro in kdaj za iskreno skrb za našo državo. Kot pravi Jerovšek, je legitimna vsaka razprava, vendar trdi, da je pozoren predvsem na iskrenost podanih predlogov.

"Pri tej pobudi se včasih zdi, da pričakujejo dramatično novico iz Afganistana oz. da se bo zgodil smrtni primer. Potem bi pobrali politične točke, ker so oni to prognozirali. Kolege bi vprašal, ali upajo pred javnostjo zagotoviti, da ne razmišljajo v tej smeri," meni Jerovšek. Dodal je še, da je Slovenija majhna država in da je njena kredibilnost v zavezništvu izjemno pomembna. Sprašuje se, ali so realna pričakovanja, da bi s hitrim umikom dosegli pozitivne učinke za Slovenijo in svetovni mir.

Grims: to so predvolilni prepiri v koaliciji
Branko Grims
(SDS) meni, da je žalostno, da se tako pomembne teme, kot je Afganistan, lotevajo tako, kot so se je predlagatelji. Talibane je v svojem govoru označil za pakistanski "izvozni artikel" in opozoril, da jih nikakor ne smemo mešati z muslimani, kot so po njegovih besedah to storili nekateri govorniki iz vrst koalicije.

"Dokler nimaš zaščite za lokalni narod, bi se bilo nesmiselno umakniti, kar pa je edini cilj mednarodne skupnosti. Problem je, če se tega lotiš neodgovorno, kar bi v praksi vzpodbudilo talibane, da se potuhnejo in nato znova pojavijo," je pojasnil. Zaresovo pobudo je med drugim označil kot del predvolilnih prepirov v koaliciji in kot navadno demagogijo.

Odbor podprl varčevanje MZZ-ja...
Še pred nujno sejo se je parlamentarni odbor za zunanjo politiko na redni seji seznanil z informacijo vlade o posodobitvi mreže diplomatskih predstavništev in konzulatov v tujini ter varčevalnih ukrepih. Odbor je podprl prizadevanja in ukrepe zunanjega ministrstva za ohranitev in dopolnitev te mreže, še posebej na območjih, ki so vitalnega pomena za Slovenijo.

in zavrnitev zahteve po ustavni presoji arbitražnega sporazuma
Odbor je na isti seji podprl mnenje zakonodajno-pravne službe DZ-ja, da mora ustavno sodišče zavreči zahtevo skupine opozicijskih poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) za oceno ustavnosti zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško.

V to vojno več ne verjamemo.

Poslanec Zaresa Franco Juri

To delate zato, da Slovenija ne bi opazila, kako zelo je nazadovala.

Poslanec SDS-a Branko Grims
Kdaj umik Slovenske vojske iz Afganistana?