Preimenovanje vojašnice v Ljubljani. Foto: BoBo
Preimenovanje vojašnice v Ljubljani. Foto: BoBo
Slovesnost ob premimenovanju Vojašnice Jerneja Molana
Preimenovanje vojašnice v Cerkljah na Dolenjskem. Foto: BoBo

Poveljnik Vojašnice Edvarda Peperka, nekdanje vojašnice Franca Rozmana - Staneta, brigadir David Humar je dejal, da jim je v čast, da vojašnica nosi ime po borcu iz osamosvojitvene vojne.

Po njegovih besedah se pripadniki in pripadnice Slovenske vojske zavedajo, da morajo to ime nositi častno in spoštljivo. Navzočim iz družine Peperko je obljubil, da bodo spomin na njega in na vse druge borce za svobodo in osamosvojitev ohranjali tudi v prihodnje.

Vojak spoštuje legitimno odločitev
Obrambni minister Aleš Hojs je odločitev o spremembi imena sprejel na osnovi zakona o obrambi. "Vojska je tista, ki mora spoštovati vse legalno sprejete odločitve. Zaradi tega tudi to odločitev sprejemamo kot legalno odločitev, ki jo moramo spoštovati in izvajati." Vojak zato ne vidi nobene težave v preimenovanju, meni Humar.

"Obstajajo tudi odločitve, ki lahko imajo sporno legitimno sporočilo. V tem primeru je človek, po katerem je minister poimenoval vojašnico, nesporna osebnost iz vojne za osamosvojitev," je še dodal.

Vojska skrbi za vrednote
Načelnik generalštaba SV-ja Dobran Božič pa je poudaril, da želijo s slovesnostjo dokazati, da v vojski skrbijo za tradicijo in vrednote ter ohranjajo spomine na ključne dogodke, ki so se zgodili v preteklosti.

Protestov ob dogodku ni bilo, sta pa navzoča moški in ženska, ki sta na majicah nosila napis Kdo pa so ti mladi fantje? in rdečo zvezdo, izpostavila, da slovenska vojska ni nastala leta 1991, ampak leta 1942 iz predhodnih slovenskih partizanskih brigad.