Volitvomat. Foto: BoBo
Volitvomat. Foto: BoBo

Spletno orodje Volitvomat so v civilni iniciativi Glas ljudstva za predsedniške volitve pripravili zato, da se bodo volivke in volivci lažje odločili, komu zaupati svoj glas.

Vprašanja se nanašajo na pristojnosti predsednika in na vrednote, ki jih zagovarja. Z vprašanji so preverjali njihova stališča, vrednote, držo in odnos do pomembnih družbenih vprašanj z različnih področij: zunanje politike, človekovih pravic, vladavine prava, obrambe, sodstva, okolja, gospodarstva, zdravstva, medijev, kulture in opravljanja predsedniške funkcije, je pojasnila Gaja Brecelj iz iniciative Glas ljudstva.

Za predsedniški Volitvomat so se v iniciativi odločili, ker je bila udeležba na zadnjih predsedniških volitvah le 42-odstotna. "Ker je demokracija resnično demokratična le, če pri odločanju sodeluje kar največ ljudi, želi Glas ljudstva doseči rekordno volilno udeležbo na predsedniških volitvah," je dejala Brecelj.

Drugi razlog pa je ta, da v predvolilnih razpravah ni bilo vsebine, ki je pomembna za razvoj družbe in njeno prihodnost, je dejala Brecelj. V središče predvolilnega časa pa si želijo umestiti razpravo o demokratični, pravični in zeleni družbi. "Politiko želimo vrniti v roke ljudem in s tem krepiti demokracijo," je dodala.

Sorodna novica Zadnji dan za vložitev kandidatur za predsedniške volitve

Vprašalnik za vključitev v Volitvomat so poslali vsem, ki so napovedali kandidaturo na predsedniških volitvah. Odzvalo se jih je veliko, tudi tisti, ki do danes, ko je zadnji dan, še niso vložili kandidature na Državno volilno komisijo. Trenutno so v Volitvomat vključeni Vladimir Prebilič, Gregor Bezenšek ml., Nataša Pirc Musar, Miha Kordiš, Milan Brglez, Sabina Senčar in Janez Cigler Kralj. Anže Logar na njihova vprašanja ni želel odgovarjati, je pojasnil Filip Dobranić.

V tednu pred predsedniškimi volitvami bodo organizirali javno predvolilno soočenje predsedniških kandidatk in kandidatov z ljudstvom, odgovarjati bodo morali na vprašanja civilnodružbenih organizacij in posameznikov. Glas ljudstva se bo vključil tudi v lokalne volitve. Pripravljajo pa tudi monitoring izvajanja zavez, ki so jih volivkam in volivcem dale politične stranke pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, prvo poročilo bodo predstavili decembra. 5. oktobra bodo organizirali spletno tribuno z naslovom Ustavimo privatizacija javnega zdravstva, so še napovedali.

Volitvomat pomaga pri odločanju