Doslej je kandidature na DVK s podpisi volivcev ali s podporo stranke oz. poslancev vložilo sedem kandidatov. Pet kandidatur, ki so bile vložene pretekli teden, je DVK že potrdil, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi-ja Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS-a Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

V ponedeljek sta kandidaturi vložila še evropski poslanec Milan Brglez in poslanec Levice Miha Kordiš. Da bodo to storili danes, pa so napovedali še v volilnem štabu Sabine Senčar. O svoji kandidaturi je spregovoril tudi nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki se je odločil, da kandidature ne bo oddal, ampak bo raje podprl Milana Brgleza.

Kandidature za predsedniško funkcijo je sicer napovedalo še kar nekaj posameznikov, ali je kateremu od njih uspelo zbrati zadostno število podpisov za vložitev kandidature, pa bo znano po izteku roka. Nekateri, ki so napovedali vstop v predsedniško tekmo, pa so iz nje protestno izstopili.

Kandidature, vložene ta teden, bo DVK potrjeval v četrtek, končni nabor predsedniških kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega meseca, saj imajo kandidati še do 3. oktobra čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi.

Žreb vrstnega reda kandidatur bo DVK izvedel v torek, 4. oktobra. S tem bo tudi določil seznam kandidatur, kot bo zapisan na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev.

Foto: BoBo
Foto: BoBo