Velika večina anketirancev podpira gradnjo ograje na meji. Foto: BoBo
Velika večina anketirancev podpira gradnjo ograje na meji. Foto: BoBo
Vox populi: SMC in SDS imata največjo podporo

Strankama SMC in SDS na lestvici sledi SD, ki bi ga volilo 8,3 odstotka vprašanih. Sledijo ZL s 6,2-odstotno podporo, DeSUS s 4,1-odstotka in NSi, ki bi ga volilo 3,9 odstotka vprašanih.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi SLS volilo 2,8 odstotka vprašanih, SNS 1,8 odstotka, ZaAB pa 0,4 odstotka. Druge stranke bi izbralo 1,3 odstotka vprašanih, 23,9 odstotka jih ne ve, katero stranko bi volili, 18,6 odstotka vprašanih pa se volitev ne bi udeležilo.

SDS in SMC bi tako osvojila 23 sedežev v državnem zboru, SD 14, ZL 10, DeSUS bi osvojil sedem sedežev, NSi šest, SLS pa pet.

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov medtem na prvem mestu ostaja predsednik republike Borut Pahor. Sledita mu premier Miro Cerar in evropska komisarka Violeta Bulc. Na četrtek mestu je prvak SD-ja in kmetijski minister Dejan Židan, na petem mestu pa evropska poslanka Tanja Fajon. Deseterico končujejo še predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, evropski poslanec Lojze Peterle, finančni minister Dušan Mramor, predsednik DZ-ja Milan Brglez in poslanec NSi-ja Matej Tonin.

Varnost ostaja enaka
Varnost Slovenije po terorističnih napadih v Parizu večina ocenjuje kot enako. Da je država enako varna, meni 57,5 odstotka vprašanih, da je manj varna, meni 36,7 odstotka vprašanih. 4,6 odstotka jih meni, da je Slovenija po napadih v Parizu varnejša, 1,1 odstotka pa je odgovorilo z ne vem.

Na vprašanje, ali se strinjate z namestitvijo ograje na meji, jih je 79 odstotkov odgovorilo, da se strinja, 21 odstotkov anketiranih pa se z ograjo ne strinja.

Telefonsko anketo Vox populi je med 16. in 19. novembrom za Dnevnik izvedla agencija Ninamedia na vzorcu 700 oseb.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Vox populi: SMC in SDS imata največjo podporo