Razdelitev poslanskih sedežev glede na rezultate ankete. Foto: MMC RTV SLO
Razdelitev poslanskih sedežev glede na rezultate ankete. Foto: MMC RTV SLO
Na lestvici popularnosti politikov še naprej na prvem mestu ostaja predsednik Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO

Za manjšinsko vlado Marjana Šarca je prvi mesec dela, prve poteze pa so gotovo vplivale na podporo med volivci. Agencija Ninamedia je na vzorcu 700 anketiranih za RTV Slovenija in časopis Dnevnik preverila, kako bi ljudje dobre štiri mesece po parlamentarnih volitvah volili.

Kako bi se razdelili glasovi, če bi bile volitve danes? Na vrhu bi ostala Slovenska demokratska stranka (SDS), a bi tokrat prejela le 16,8 odstotka glasov, drugouvrščeno Listo Marjana Šarca (LMŠ) bi podprlo 13,8 odstotka vprašanih. Sledijo Socialni demokrati (SD) z 12,2-odstotno podporo, Levico bi podprlo 7,3 odstotka vprašanih. Nova Slovenija (NSi) bi dobila 4,9, Stranka modernega centra (SMC) pa 4,1 odstotka podpore. DeSUS-u bi svoj glas namenilo 3,9 odstotka vprašanih, 2,9 odstotka pa Stranki Alenke Bratušek. Slovensko nacionalno stranko (SNS) bi podprlo 1,8 odstotka vprašanih, kar petina pa jih tudi tokrat ne ve, komu bi namenila svoj glas.

Primerjava s podatki iz prejšnjega meseca kaže, da je podpora najbolj padla SDS-u, vse bolj se mu približujeta LMŠ in SD. Podpora je nekoliko zrastla tudi Levici. Večini strank na spodnjem delu lestvice je podpora padla, najbolj SMC-ju. Nekoliko več vprašanih bi tokrat volilo DeSUS, ki je prehitel Stranko Alenke Bratušek.

Kako bi si stranke razdelile parlamentarne sedeže?
SDS bi jih zasedel 22, LMŠ 19, SD 16, Levica 10, NSi 7 sedežev, SMC in DeSUS vsak po 5, SAB pa bi zasedel 4 sedeže.

Lestvica priljubljenosti politikov
Na prvih treh mestih ni sprememb, zasedajo jih Borut Pahor, Violeta Bulc in Tanja Fajon. Na četrto mesto se je povzpel Marjan Šarec. Više kot prejšnji mesec se je uvrstila Alenka Bratušek, Matej Tonin pa zdrsnil za dve mesti in je deveti. Tri mesta niže – na 12. mestu – se je znašel Lojze Peterle, na dnu lestvice pa sta tokrat Karl Erjavec in Eva Irgl. Janez Janša po zdrsu za osem mest skupaj z Zvonkom Černačem zapušča lestvico, naslednji mesec ju bosta zamenjala Zmago Jelinčič in Miha Kordiš.

Prvi ostaja SDS, LMŠ in SD vse bližje
Prvi ostaja SDS, LMŠ in SD vse bližje